Pravo ljudski
11

Bezvremenski film "Novac" Roberta Bressona u sarajevskom kinu Vatrogasac

S.H.P.
U sarajevskom kinu Vatrogasac, 10. jula u 21 sat održat će se projekcija filma "Novac" Roberta Bressona. Ovaj film zasnovan jer na priči Lava Tolstoja "Lažna novčanica“.

Film je to u kojem jedna krivotvorena novčanica metaforički predstavlja zlo materijalizma i konzumerizma. Kako to kaže kurator programa Pravo Ljudski, Diogo Pereira, novac„kruži među korumpiranima poput virusa“, tvoreći lanac reakcija koji nevinog čovjeka odvode u kriminal, progovarajući o korumpiranom sistemu koji je izdao nevine.

"Neoliberalni kapitalizam u kojem živimo je truo i neodrživ. Bresson majstorski predstavlja ključne probleme našeg društva: ljude koji moraju pristati na stanje neprekidne zaduženosti, bilo da žele kupiti kuću ili platiti za obrazovanje svoje djece. Ideja da se čovječanstvo mora utapati u dugovima kako bi ekonomija funkcionirala je nepodnošljiva, a upravo dug stvara kolosalnu nejednakost među ljudima“, ističe Pereira.

"Novac" je posljednji film Roberta Bressona, jednog od najvećih filmskih umjetnika dvadesetog stoljeća, autora koji je njegovao sasvim poseban, prepoznatljiv stil, radeći sa glumcima amaterima, te tvoreći osobit spoj zvuka i slike. Nagrađen je priznanjem za najbolju režiju na Filmskom festivalu u Cannesu, te nagradom Nacionalnog društva filmskih kritičara za najboljeg režisera.

Novac je, riječima Pereire, "bezvremenski“, naročito danas, kada se njegove poruke doimaju jasnijim no ikad prije.

Zbog mjera sigurnosti od pandemije koronavirusa projekciji može prisustvovati najviše 100 ljudi, na distanci od 1,5 metara. Svi gosti će dobiti zaštitne maske.