Paradoks povezanosti
37

Specijalna projekcija: U kinu Vatrogasac prikazan film "Novac"

L. K.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Pravo Ljudski Film Festival sinoć je organizovao specijalnu projekciju na otvorenom, te je prikazan film "Novac" (L'Argent) francuskog reditelja Roberta Bressona, aktuelnijeg nego ikad.

Nakon što nam je pandemija pokazala šta znači kada se ključne društvene veze među ljudima prekinu, ali nas i podstakla da počnemo ponovo otkrivati zajedničke ideje o boljem društvu, došao je trenutak da porazmislimo o stanju krajnjeg paradoksa u kojem se čovječanstvo našlo.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Pravo Ljudski izlazi iz online izolacije tokom koje smo intenzivno promišljali filmske narative posvećene osnovnim elementima prirode i društva.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Posljednji film Roberta Bressona "Novac" (L'Argent, Francuska, 1983, 83') spada u ona djela koja jednostavnošću svoje osnovne narativne ideje oslikavaju kompleksnu sliku društvenog ustroja u kojem živimo. Prateći jednu krivotvorenu novčanicu koja prolazi od ruke do ruke da bi u potpunosti pretumbala (bar) jedan život, uvjeravamo se da je čovjek biće duboko povezano sa bićima sličnim sebi i da samo jedan čin prevare može narasti do lavine koja znači propast.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Novac opominje kako materijalizam i konzumerizam mogu nepovratno oštetiti ljudski duh, podsjećajući na odgovornost koju imamo samim tim što postojimo u toj složenoj mreži međuodnosa koju nazivamo društvo.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Projekciju filma Novac podržali su Nacionalna fondacija za demokratiju iz Washingtona, te Kantonalna uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo. Više o filmu možete saznati na Facebook stranici Pravo Ljudski Film Festivala.