Film "Novac"
20

Paradoks povezanosti: Ne propustite specijalnu projekciju Pravo Ljudski Film Festivala

L. K.
Pravo Ljudski poziva na specijalnu projekciju na otvorenom filma "Novac" (L'Argent) francuskog reditelja Roberta Bressona, aktuelnijeg nego ikad. Projekcija će biti otvorena, a održat će se 10. jula 2020. godine, u kinu Vatrogasac, u 21 sat.

Nakon što nam je pandemija pokazala šta znači kada se ključne društvene veze među ljudima prekinu, ali nas i podstakla da počnemo ponovo otkrivati zajedničke ideje o boljem društvu, došao je trenutak da porazmislimo o stanju krajnjeg paradoksa u kojem se čovječanstvo našlo.

Kriza je razotkrila sve ono što nas dijeli, mimo onog nes(p)retno odabranog izraza socijalna distanca: ruševno zdravstvo, nesposobnost vlasti, brutalnu korupciju, i ponajviše, potpuno poremećen ustroj svijeta koji štiti socio-ekonomske elite na račun svih nas. Kriza je, međutim, pokazala da se zajednice povezuju jače nego ikad – od sitnih, a životno važnih činova solidarnosti i odgovornosti do masovnih i snažnih društvenih kretanja koje traže ništa manje od rušenja cjelokupne političke i ekonomske mašinerije.

Pravo Ljudski izlazi iz online izolacije tokom koje smo intenzivno promišljali filmske narative posvećene osnovnim elementima prirode i društva. Sada želimo publiku podsjetiti da je film i dalje umjetnost javnog prostora koja nas okuplja emotivno, ali i fizički, u zajedničkom kulturnom iskustvu te da se ne smije nepovratno preseliti u virtuelni svijet. Još važnije, film nas u takvom kontekstu mora nadahnuti na razgovor, razmjenu ideja, kolektivnu kontemplaciju aktuelnog političkog trenutka.

Posljednji film Roberta Bressona "Novac" (L'Argent, Francuska, 1983, 83') spada u ona djela koja jednostavnošću svoje osnovne narativne ideje oslikavaju kompleksnu sliku društvenog ustroja u kojem živimo. Prateći jednu krivotvorenu novčanicu koja prolazi od ruke do ruke da bi u potpunosti pretumbala (bar) jedan život, uvjeravamo se da je čovjek biće duboko povezano sa bićima sličnim sebi i da samo jedan čin prevare može narasti do lavine koja znači propast. Iskustvo koje smo tako snažno osjetili ovih dana, paradoks naše povezanosti i podijeljenosti, u ovom je uratku dovedeno do krajnje konsekvence.

Novac opominje kako materijalizam i konzumerizam mogu nepovratno oštetiti ljudski duh, podsjećajući na odgovornost koju imamo samim tim što postojimo u toj složenoj mreži međuodnosa koju nazivamo društvo. Bresson nas vodi tragom laži pravo u srce istine, a njegova poruka u svijetu kasnog kapitalizma, dok glasove otpora postaje sve teže ignorirati, aktuelnija je no ikad.

Projekciju filma Novac podržali su Nacionalna fondacija za demokratiju iz Washingtona, te Kantonalna uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo. Više o filmu možete saznati na Facebook stranici Pravo Ljudski Film Festivala.