Za ulogu u "Ekskurziji"
123

Asja Zara Lagumdžija osvojila nagradu za najbolju glumicu na Filmskom festivalu u Marakešu

N. O.
Foto: Instagram/Marrakech Film Festival
Foto: Instagram/Marrakech Film Festival
Asja Zara Lagumdžija proglašena je najboljom glumicom na Filmskom festivalu u Marakešu za svoju ulogu u filmu "Ekskurzija" rediteljice Une Gunjak.
Žiri kojim je ove godine predsjedavala Jessica Chastain odlučio je da mladu bh. glumicu proglasi najboljom na ovogodišnjem izdanju festivala.

Među ostalim članovima žirija bili su i francusko-iranski glumac Zar Amir, francuski glumac Camille Cottin, australski glumac i reditelj Joel Edgerton, britanska redateljica Joanna Hogg, američki režiser Dee Rees, Švedski redatelj rođen u Egiptu Tarek Saleh, švedski glumac Alexander Skarsgård i francusko-marokanska spisateljica Leïla Slimani.

Asja Zara ima glavnu ulogu u filmu "Ekskurzija" rediteljice Une Gunjak, koji je ovogodišnji bh. kandidat za Oscara.

Radnja "Ekskurzije" prati Iman (Asja Zara Lagumdžija) koja, dok se njen deveti razred priprema za ekskurziju, privlači pažnju starijeg dečka. Nakon igre istine i izazova, po školi se proširi glasina da je Iman trudna, što će ugroziti i samu ekskurziju. Iman se nađe u oluji očekivanja i ograničenja izazvanih događajima koji izmiču kontroli.

Pored Asje Zare, uloge su ostvarili i Nađa Spaho, Maja Izetbegović, Mediha Musliović, Izudin Bajrović i Muhamed Hadžović. Svjetsku premijeru je imao na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Locarnu, gdje je dobio specijalno priznanje.

Na 29. Sarajevo Film Festivalu imao je gala projekciju u okviru Takmičarskog programa - igrani film izvan konkurencije, a Evropska filmska akademija ga je uvrstila u selekciju najboljih evropskih filmova preporučenih za nominacije za Evropske filmske nagrade.

"Prijavila sam se na audiciju za 'Ekskurziju' jer sam projekt doživjela kao izazov i kao priliku da naučim kako se stvara film. Kada sam pročitala scenarij, onda sam rezonirala s temama filma. Naravno da nisam očekivala da će film biti bh. kandidat za Oscara, a sama nominacija ne samo da potvrđuje moje uvjerenje da je ovaj film nešto posebno, već mi puno znači da mogu biti dio umjetničkog djela koje se prepoznaje na međunarodnom nivou", kazala je Lagumdžija u ranijem intervjuu za Klix.ba.