Režija Une Gunjak
63

Asja Zara Lagumdžija glumi u "Ekskurziji", bh. kandidatu za Oscara: Ovaj film je nešto posebno

I. S.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Asja Zara Lagumdžija ima glavnu ulogu u filmu "Ekskurzija" režiserke Une Gunjak, koji je bh. kandidat za Oscara. On će biti u kinima od 26. oktobra, a distributer za našu zemlju je Obala Art Centar. Lagumdžija je za Klix.ba otkrila detalje snimanja.

Radnja "Ekskurzije" prati Iman (Asja Zara Lagumdžija) koja, dok se njen deveti razred priprema za ekskurziju, privlači pažnju starijeg dečka. Nakon igre istine i izazova, po školi se proširi glasina da je Iman trudna, što će ugroziti i samu ekskurziju. Iman se nađe u oluji očekivanja i ograničenja izazvanih događajima koji izmiču kontroli.

Pored Asje Zare, uloge su ostvarili i Nađa Spaho, Maja Izetbegović, Mediha Musliović, Izudin Bajrović i Muhamed Hadžović. Svjetsku premijeru je imao na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Locarnu, gdje je dobio specijalno priznanje.

Na 29. Sarajevo Film Festivalu imao je gala projekciju u okviru Takmičarskog programa - igrani film izvan konkurencije, a Evropska filmska akademija ga je uvrstila u selekciju najboljih evropskih filmova preporučenih za nominacije za Evropske filmske nagrade.

"Pošto već sedam godina idem na časove glume u Drama Kids Sarajevo (prethodno Helen O'Grady), vrlo često imamo priliku da budemo pozvani na audicije za razne projekte. Tako sam se prijavila na audiciju za 'Ekskurziju'. Kasnije sam saznala da je Una Gunjak dugo tražila Iman, da bi se na kraju ispostavilo da sam joj ja najviše odgovarala za taj lik", kazala nam je Lagumdžija.

Dodala je da je snimanje ovog kinematografskog ostvarenja bilo jako intenzivno.

"Snimali smo skoro dva mjeseca, po 12 i više sati. Imala sam priliku upoznati ne samo razne glumce, nego i svu ekipu koja vrijedno radi iza kamere. Sve u svemu, to je jedno nezaboravno iskustvo", rekla je.

S obzirom na to da je ovo njena prva uloga, zanimalo nas je li očekivala da će "Ekskurzija" biti bh. kandidat za Oscara.

"Prijavila sam se na audiciju za 'Ekskurziju' jer sam projekt doživjela kao izazov i kao priliku da naučim kako se stvara film. Kada sam pročitala scenarij, onda sam rezonirala s temama filma. Naravno da nisam očekivala da će film biti bh. kandidat za Oscara, a sama nominacija ne samo da potvrđuje moje uvjerenje da je ovaj film nešto posebno, već mi puno znači da mogu biti dio umjetničkog djela koje se prepoznaje na međunarodnom nivou", ispričala je.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Na pitanje planira li studirati glumu ili bi se radije bavila nečim drugim je odgovorila:

"Apsolutno volim glumu, tako da je definitivno mogu vidjeti u svojoj budućnosti, ali kako sada stvari stoje, ne planiram je studirati."

Kada je riječ o glumcima/glumicama koje smatra svojim uzorima, tvrdi da je teško nekoga izdvojiti.

"Evo, naprimjer, volim Emmu Watson, jer osim što je dobra glumica, vrlo je aktivna u podržavanju i promociji ljudskih prava", kazala je.

"Ekskurzija" je značajan film zato što podstiče na razmišljanje o ozbiljnim stvarima s kojima se susreću mladi u BiH i svijetu, koje mnogi smatraju tabu temama.

"Koliko ja znam, mladi su jako nezadovoljni svojim položajem u bh. društvu. Smatram da se kod nas ne obraća dovoljno pažnje na probleme s kojima se susreću mladi. Njihovi problemi dovode do nezadovoljstva, što je često razlog da se traže bolje prilike u inostranstvu. Naprimjer, pročitala sam rezultate istraživanja koje je uradio USAID u februaru 2023. godine: Mladi očekuju od bh. društva da im garantuje zadovoljenje osnovnih potreba, ali i osjećaju da društvo ne brine o njihovim problemima", rekla je.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

"Ekskurzija" je prvi igrani film Une Gunjak, dobitnice Srca Sarajeva Sarajevo Film Festivala za najbolji kratki film ("Kokoška“, 2014.). U autorskoj ekipi su i direktor fotografije Matthias Pilz, montažerka Clémence Diard, scenografkinja Emina Kujundžić, kostimografkinja Katarina Pilić, kasting direktorica Timka Grin, dizajner zvuka Igor Čamo, kompozitor Draško Adžić i šminkerica Lamija Hadžihasanović Homarac.

Producenti su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo (SCCA/pro.ba), koproducenti Nukleus film (Siniša Juričić), Baš Čelik (Jelena Mitrović), Salaud Morisset (Francois Morisset), Mer Film (Gary Cranner). Film je prikazan na Bihać Avantura Film Festivalu, gdje je osvojio Grand Prix "Unska sirena", Montenegro Film Festivalu u Herceg Novom gdje je osvojio Zlatnu mimozu za najbolji scenarij (Una Gunjak) i nagradu za najbolju glumicu (Asja Zara Lagumdžija), na međunarodnim filmskim festivalima u Kopenhagenu, Luksemburgu, Rimu, Sao Paolu…

Sniman je u Sarajevu prošle godine i realizovan kao koprodukcija šest zemalja (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, Francuska, Norveška i Katar). Film su podržali Fondacija za kinematografiju Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Filmski centar Srbije, Sorfond, Doha Film Institute, Hubert Bals Fund i Eurimages.