"Bearing Witness"
315

Amerikanci snimaju film o opsadi Sarajeva na osnovu iskustava ratne reporterke Aide Čerkez

Piše: El. B.
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Snimanje filma radnog naziva "Bearing Witness" koje je počelo 12. juna u Sarajevu, a koji će na veliko platno donijeti priču o opsadi glavnog grada BiH, nastavljeno je danas u Kampusu Univerziteta u Sarajevu. Režiju i scenarij potpisuje Joseph Pierson.

Priča filma zasnovana je na iskustvima ratne reporterke Aide Čerkez i opisuje intervju sa Sarajlijom koji je bio svjedok ubistva Franza Ferdinanda.

"On je u tom razgovoru opisao turbulentnu historiju grada potkrepljujući je činjenicom da je u kući u kojoj sam ga intervjuisala rođen kao stanovnik Austro-Ugarske. Zatim je živio u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, u NDH, u Jugoslaviji i na kraju u Bosni i Hercegovini. Dakle, čovjek je u toku svog života živio u pet različitih zemalja, a da nikada nije selio iz svoje kuće", rekla je Aida za Klix.ba.

Dodala je kako taj intervju također rasvjetljava ulogu novinara kao svjedoka vremena jer, naglašava, ono što nije zapisano i objavljeno kao da se nije ni desilo.

"Ovo posmatram kao još jednu priču koju pričam. Ja pričam priče već 25 godina. One se pojavljuju u formi novinskih članaka, a ovu sada pričam u formi filma. Ne imponuje mi nego me malo plaši jer nisam na svom terenu", rekla je Aida.

Film radi Cypress Films, producentska kuća iz New Yorka, uz podršku sarajevske Deblokade. Glavne uloge tumače Zrinka Cvitešić, Rade Šerbedžija i Jasna Žalica.