magazin
80

"Dom za vješanje", "Rane", "Maratonci" i "Valter" kakve niste vidjeli dosad

Piše: L. Č.
Varljivo leto '68.
Neven Šotra iz Sarajeva se duži niz godina bavi grafičkim dizajnom, a autor je serije minimalističkih prikaza ex-yu filmova pod nazivom "Balkan's movie minimalism", koji su nedavno predstavljeni na izložbi u Galeriji Boris Smoje.

Projekt "Balkan's movie minimalism" je nastao, kako autor kaže, kao odgovor na svjetski trend minimalističkog predstavljanja filmskih klasika kao što su npr. "Kill Bill", "Forrest Gump" i sl., a kojima je na taj način želio prikazati kultna filmska ostvarenja nastala na regionalnom području u periodu između 1972. ("Valter brani Sarajevo") i 2010. godine ("Šišanje").

U seriji radova Nevena Šotre su se tako našli filmovi kao što su "Varljivo leto '68", "Dom za vješanje", "Mi nismo anđeli", "Rane", "Ljeto u zlatnoj dolini", "Maratonci trče počasni krug", "Ničija zemlja" i brojni drugi, a tu je i legendarna "Pozitivna geografija".

Ono što je zanimljivo jeste da je uz vizuelni minimalistički prikaz filmova autor dodao i kratki tekst koji sumira radnju ili poruku filma, pa je tako, primjerice, "Varljivo leto '68" opisano kao "lascivnost na SFRJ način ili ko se još ne sjeća replike 'Mesi, mesi... Neće ništa da ti škodi", dok bi se Perhan "svojim stilom i danas lako uklopio među hipstersku populaciju bilo gdje".

Kako je, objavljujući plakate na Facebooku, uglavnom nailazio na odobravanje i pozitivne reakcije, ekipa Galerije Boris Smoje je to prepoznala i odlučila projekt ozvaničiti kroz izložbu koja je bila postavljena u prostorijama ove galerije u periodu od 17. do 31. januara 2015.

Izložba je, nakon svoje fizičke postavke, postavljena i virtualno, a kako autor kaže, nije isključena mogućnost da je uskoro opet prezentiraju u nekom drugom gradu BiH ili regije. Također, moguće je i da će biti ponovljena u Sarajevu u proširenoj varijanti – sa većim brojem plakata filmskih klasika kao što su "Kuduz" i "Otac na službenom putu".

Šotra kaže kako ga inspiriše konciznost koju u sebi sadrže simboli, znakovi, logotipi ili minimalizam uopšte, a trenutno radi na "minimaliziranju" eminentnijih balkanskih likova, kao što su Tesla, Brega, Rambo Amadeus, Žera...

Neven Šotra je rođen 25. decembra 1982. u Frankfurtu na Majni. Od malih nogu svoju kreativnost ispoljava dizajniranjem i vizualiziranjem svojih ideja, te je u ratnom i postratnom periodu značajan broj njegovih likovnih radova izlagan u sklopu školskih takmičenja na kantonalnom nivou.

Ono što Nevenovu grafičko-dizajnersku karijeru čini još interesantnijom jeste činjenica da nema formalno obrazovanje dizajnera. Završio je Visoku poslovnu školu Ekonomskog Fakulteta u Sarajevu, gdje je diplomirao o temi "Logotip kao alat organizacijskog identiteta", te posjeduje certifikat informatičkog sveučilišta Algebra.

Nakon diplomiranja radi na vizuelnim identitetima i popratnim grafičkim materijalima za privredne subjekte, udruženja, manifestacije i projekte. Također, učestvuje na brojnim izložbama i konkursima.

Osim kreativnim radom i grafičkim dizajnom Neven Šotra se uspješno bavi fizioterapijom i masažom.