Kultura
27

Izložba filmskih plakata Nevena Šotre u "Boris Smoje"

Klix.ba
Caffe bar "Galerija Boris Smoje" prvi put u svom 10-godišnjem radu organizuje izložbu grafičkog dizajna i plakata, te će u svom prostoru predstaviti seriju minimalističkih filmskih plakata autora Nevena Šotre.
Izložba će se otvoriti 17.01.2015. u 20 sati u Radićevoj 11 u prostoru kultne "Galerije Boris Smoje" i bit će otvorena do kraja mjeseca.

Ovo je prva samostalna izložba autora radova Nevena Šotre.

Neven Šotra je rođen 25.12.1982. u Frankfurtu na Majni. Od malih nogu svoju kreativnost ispoljava dizajniranjem i vizualiziranjem svojih ideja te u ratnom i postratnom periodu, značajan broj njegovih likovnih radova biva izlagan u sklopu školskih takmičenja na kantonalnom nivou. U junu 1995, osvaja prvo mjesto i nagradu od 200 čokolada u konkurenciji više od 1000 radova, na Centrotransovom takmičenju za prijedlog dizajna autobusa "Bosanko".

Za vrijeme, kao i po završetku studija na Visokoj poslovnoj školi Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, gdje na smjeru Marketing diplomira na temu "Logotip kao alat organizacijskog identiteta", radi na vizuelnim identitetima i popratnim grafičkim materijalima za privredne subjekte, udruženja, manifestacije i projekte. Također, učestvuje na sljedećim izložbama i konkursima: Sarajevo, u organizaciji Vive le Talent; TOLERANCE - a global challenge - First International Student Poster Competition; SOS Balkan Posters; Award winning poster/illustration (for september) for the Radio Sarajevo/EUphoria creative contest

Na području DTP-a, dizajna publikacija i pripreme za štampu samo dio onoga što je realizovao su projekti: CEFTA Week 2013 (book cover illustration design); Wartime Sexual Violence – a training module for judges, prosecutors and witness support officers – British Embassy Sarajevo; Preko 40 izdanja magazina “Moj Dom” – MEAFILM doo Sarajevo.

Ono što Nevenovu grafičko-dizajnersku karijeru čini još interesantnijom jest činjenica da nema nema formalno obrazovanje dizajnera, no posjeduje certifikat informatičkog sveučilišta "Algebra", za osposobljavanje za rad na Adobeovom paketu programa za grafički dizajn.

Osim kreativnim radom i grafičkim dizajnom Neven Šotra uspješno se bavi fizioterapijom i masažom, te slovi, uz Đuricu Štulu Đuraza, kao jedan od najboljih mladih fizioterapeuta u Bosni I Hercegovini.