magazin
0

Dobitnici nagrada: Ovo su pobjednici festivala "Fotografija godine 2013"

Klix.ba
U Umjetničkog galeriji Bosne i Hercegovine večeras su proglašeni pobjednici festivala "Fotografija godine 2013", a najvredniju nagradu "Grand Prix" osvojio je Sulejman Omerbašić s fotografijom "JMBG protesti".

Osmočlani žiri koji su sačinjavali Regina Azenberger (predsjednica žirija – Austrija), Mario Romulić (Hrvatska), Dražen Stojčić (Hrvatska), Mladen Pikulić (BiH/Holandija), Amer Kapetanović(BiH), Jan Vermer (Holandija), Marko Risović (Srbija) i Mario Periša (Hrvatska) odabrao je pobjednike Festivala.

U kategoriji "Primijenjena fotografija by HT Eronet" za pobjedničku fotografiju odabran je rad Sulejmana Omerbašića" naziva “Jason Paul Freerunner”.

Mišljenje predsjednice žirija je da je na ovoj fotografiji prikazana upečatljiva scena uz mnogo fotografskog umijeća. Momenat i tehnika na fotografiji tjeraju posmatrača na razmišljanje i postavljanje pitanja.

U kategoriji "Priroda" nagradu je osvojio Dino Šimek sa fotografijom "Jesenjski vjetar" za koju je žiri napisao sljedeće objašnjenje: Vjetar u vlatima trave prikazan na ovaj način priča o prolaznosti prirode dok korištena tehnika fotografisanja daje fotografiji dašak slikarstva i savremene umjetnosti.

U kategoriji "Kreativna fotografija" nagradu je osvojio Goran Lizdek sa fotografijom "Dubioza Kolektiv" za koju je predsjednica žirija rekla da je savršeno duhovita postavka te da je velika doza kreativnosti pretočena u kvalitetan rad.

U kategoriji "Grad" nagradu je osvojio Edin Džeko sa fotografijom "Buđenje novog dana". Mišljenje žirija je da je fotograf uspio da uhvati trenutak mira u šarenilu jutarnjeg ambijenta indijskog grada, a sve to neposredno prije buđenja i zahuktavanja života grada koji možemo osjetiti dok gledamo fotografiju.

U kategoriji "Ljudi" nagradu je osvojio Siniša Plavšić" sa fotografijom “Pogled". Žiri smatra da pogled djevojčice govori o izgubljenom djetinjstvu. Zaštitničke ruke pružaju sigurnost i nadu za bolju budućnost.

"Ova fotografija nas jednostavno ne ostavlja ravnodušnima. Iako djeluje krhko, izraz lica je ujedno i jak te nas jednostavno tjera da razmišljamo dublje. Slojevitost ovog rada je jednostavno zadivljujuća", ocjena je žirija.

"Press kategorija" od ove godine nosi ime velikog čovjeka i fotografa Danila Krstanovića kojem su organizatori odali počast.

U kategoriji "Press" nagradu osvojio Sulejman Omerbašić sa fotografijom "JMBG protesti". Predsjednica žirija smatra da je snaga ove fotografije u zamjeni uloga.

"Ono što smatramo snažnim čini se slabim, a ono što smatramo slabim čini se snažnim. Primjećuje se hrabrost, fikcija i humanost, ali najvažnije od svega je da fotografija uspjeva da dodirne srce i izmami osmijeh", rekla je Azenberger.

Osim toga, Sulejman je za poseban uspjeh na konkursu nagrađen sa "Grand Prix" priznanjem. U skladu s tim je odnio i glavnu nagradu Festivala - Canon EOS 5D MK III, poklon generalnog sponzora Festivala kompanije Canon Bosna i Hercegovina.

Urednik portala Fotografija.ba Haris Čalkić istaknuo je da ga raduje što je od šest pobjednika takmičenja čak pet iz BiH, što je ocijenio začuđujućim uspjehom jer je ove godine konkurencija bila iznimno jaka.

"Žiri je u kriterijima kojim se vodio polazio od ideje kako je autor odgovorio na neku od šest tema, tehničke realizacije te kompozicije fotografije. Nagrađene fotografije se izdvajaju po tome što su najbolje odgovorile na temu, realizovane su perfektno, a sve kao konačni proizvod izgleda zaista jako dobro. Važno je i da fotografije prate neke značajne događaje koji su se desili u BiH prošle godine", istaknuo je on.