magazin
22

Fotografija godine BiH 2013: Nova kategorija je "Primijenjena fotografija"

Klix.ba
U saradnji sa sponzorom festivala, kompanijom HT ERONET, a u okviru izbora za najbolju fotografiju festivala "Fotografija godine BiH 2013", portal Fotografija.ba raspisuje konkurs za posebnu kategoriju pod nazivom "Primijenjena fotografija".

U ovu kategoriju spadaju fotografije prizora iz svakodnevnog života koje oslikavaju lakoću življenja, fotografije koje se mogu povezati sa društveno odgovornim poslovanjem (sport, kultura, film, ekologija, i sl.), kao i one s tematikom marketinških kampanja iz područja telekomunikacija, bez posebnih ograničenja.

Vrijednost nagrada za najbolju fotografiju u ovoj kategoriji je 1.000 KM.

Fotografije za ovu kategoriju se mogu prijaviti ovdje, kao i fotografije iz ostalih pet kategorija: Priroda, Ljudi, Fotoreporterska/PRESS fotografija, Grad, Kreativna fotografija.

Svi učesnici koji su se do sada prijavili na konkurs mogu poslati fotografije za ovu kategoriju uz pomoć linka za upload koji su dobili na mail prilikom prijave.

Podsjećamo, Portal Fotografija.ba (link: http://fotografija.ba/) već četvrtu godinu u okviru festivala "Fotografija godine BiH" organizuje izbor za najbolju fotografiju.

Na konkurs se mogu prijaviti sve zainteresirane osobe koje se bave fotografijom. U izboru ne smiju učestvovati članovi upravnih tijela Udruženja "Urban" iz Sarajeva te članovi žirija. Od pristiglih fotografija iz svake kategorije, stručni žiri kojeg čini osam fotografa birat će po deset najboljih fotografija. Pored toga, svaka kategorija će imati posebnog pobjednika. Najbolji radovi će biti proglašeni 24. januara 2014. godine u Sarajevu na svečanoj ceremoniji dodjele nagrada u Umjetničkoj galeriji BiH, nakon čega slijedi ostatak programa Festivala.

Članovi ovogodišnjeg žirija su Regina Azenberg (predsjednica žirija), Mario Romulić, Dražen Stojčić, Mladen Pikulić, Amer Kapetanović, Jan Vermer, Marko Risović i Mario Periša.

Nagradni fond konkursa iznosi 10.000 KM, a Grand prix nagrada za ukupnog pobjednika je fotoaparat Canon EOS 5D MK III, kojeg je omogućio generalni pokrovitelj konkursa Canon Bosna i Hercegovina.

Participacija za učešće na konkursu je 11 eura, a prijaviti se mogu svi zainteresirani fotografi (bez ograničenja po teritoriji, državljanstvu ili bilo kojem drugom kriteriju). Za svaku kategoriju učesnici mogu prijaviti po jednu fotografiju.