Glas struke
518

Dani arhitekture u Sarajevu: Inovativan sadržaj i sjajni predavači za nove pristupe

B. R.
Dani arhitekture u Sarajevu (Foto: Dani arhitekture)
Dani arhitekture u Sarajevu (Foto: Dani arhitekture)
Ovogodišnji Dani arhitekture u Sarajevu bili su posvećeni i arhitekturi u pandemijskim okolnostima. Diskutovalo se o novim pristupima u arhitekturi, prije svega u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Koordinatorica projekta Dani arhitekture, koji su održani od 17. do 19. septembra, Dunja Krvavac je u razgovoru za Klix.ba govorila o tome šta je bilo ključno u osmišljavanju sadržaja, koji su učesnici bili najznačajniji, šta je bio naglasak ovogodišnjih Dana arhitekture, koliko poruke struke dopiru do vlasti koja odlučuje o urbanizmu i šta žele postići ovim projektom.

Krvavac je podsjetila da su posljednje četiri godine tematizirali:

  • Kontinuirani enterijer pod kuratorstvom Idisa Turata iz Hrvatske 2017.;

  • Prostore slobode s Dinkom Peračićem iz Hrvatske 2018.;

  • Promišljane su paradigme s Deanom Lahom iz Slovenije 2019.;

Prošle godine tema Dana arhitekture bila je Default by default s Francescom Del'Innocentijem iz Italije.

"Međutim, 2020. počinju sasvim nove okolnosti uzrokovane pandemijom koronavirusa, kada svjedočimo potpuno novim odnosima u javnom prostoru, nagloj i ubrzanoj digitalizaciji te uvođenju zabrana kretanja i okupljanja. Istina, nije prvi put u historiji da zarazne bolesti mijenjaju pravila, transformišu i unapređuju, a bolesti poput kuge, kolere i španske gripe ostavile su trajne tragove te su trajno utjecale na arhitekturu, urbanizam i dizajn", podsjetila je.

"Prilika za testiranje novih pristupa"

Krvavac je u nastavku govorila o tome šta su željeli postići ove godine, a to je kako je pandemija utjecala na arhitekturu. Ocijenila je da su imali priliku za testiranje novih pristupa.

"Hiperdigitalizacija, promjene u školstvu, načinima poslovanja i putovanja su samo neke od najevidentnijih transformacija. Vrijeme krize gotovo uvijek proizvodi i nove perspektive. Ovo su samo neka od razmišljanja kojima smo se vodili kada smo osmišljavali ovogodišnji koncept i sadržaj. Htjeli smo da Dani arhitekture 2021. budu prilika za testiranje novih pristupa, prilika da napravimo presjek u vlastitom razmišljanju i radu, prilika da testiramo ustaljena stajališta u arhitekturi i urbanizmu", objasnila je.

Izložbe arhitektonskih fotografija i radionice za studente

Ove godine Dani arhitekture počeli su projekcijom filma na Trgu kulture "Jurislav Korenić", otvorenjem mobilne stanice za mjerenje kvaliteta zraka Studio Mobil, čiji je tvorac Univerzitet ETH iz Ciriha, i dvjema izložbama arhitektonskih fotografija. Jedna je izložba austrijsko-bosanskog fotografa Faruka Pinje "Na drugi pogled" (Auf den zweiten Blick), a druga je izložba rezultat istraživanja studenata Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu "Adaptabilni životni prostori - Epizoda 01: Covid-19". Krvavac je posebno objasnila ovu potonju.

"Studenti su koristeći se osnovnim arhitektonskim jezikom, osnovama i presjecicma, pokušali da prikažu transformaciju svojih stambenih jedinica prije i tokom lockdowna ili zatvaranja uzrokovanog pandemijom koronavirusa", ukazala je.

Nagrađen je i najbolji predavač, a to je bio Francesco Degl'Innocenti.

"Sve je zaokruženo multimedijalnim performansom fantastičnog NKV Klemensa. U subotu i nedjelju imali smo serije predavanja lokalnih i internacionalnih predavača popraćene panel diskusijama te smo premijerno za sarajevsku publiku prikazali naš dokumentarni film prvjenac 'Symmetries', koji smo premijerno prikazali na Arhitektonskom bijenalu u Veneciji u julu ove godine, a koji će publika imati priliku gledati i u narednom periodu. Za kraj, treći put zaredom smo dodijelili i nagradu Dana arhitekture 'Fresh + Bold' za najboljeg predavača iz 2020. godine, koja je u digitalnoj formi uručena Francescu Degl'Innocentiju, italijansko-nizozemskom arhitekti i uredniku renomiranog arhitektonskog magazina Volume", navela je.

Prema riječima Krvavac, svemu ovom prethodile su i tri radionice na kojima su studenti Arhitektonskog fakulteta imali priliku da dizajniraju i prave namještaj inspirisan dizajnom italijanskog arhitekte Enza Marije, da postave drvenu paviljonsku konstrukciju u sklopu Studio Mobil te da počnu istraživanje na kolaborativnom projektu "Urban Transformation Programme Sarajevo" između Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, Univerziteta ETH, Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo i Dana arhitekture Sarajevo.

Najznačajniji predavači

Tema razgovora bili su i najznačajniji predavači.

  • "Prvu seriju predavanja u subotu je počeo austrijsko-švicarski arhitekta Hubert Klumpner, koosnivač Urban-Think Tank Next interdisciplinarnog dizajn studija, i Melanie Fessel, a nastavili su Roland Krebs iz superwiena te Michael Walczak i Alejandro Jaramillo Quintero sa ETH. Zajedno s premijerom Kantona Sarajevo Edinom Fortom, profesorom Adnanom Pašićem, profesoricom Gordanom Memišević te arhitektom Ibricom Jašarević, uveli su publiku u prvu panel diskusiju o savremenim pristupima i promišljanju urbanizma i planiranja Sarajeva posebno u kontekstu promjena koje nam se dešavaju protekle dvije godine.

  • Drugu seriju predavanja otvorio je Mat Barnes, londonski arhitekta i osnivač studia CAN. Nakon njega smo slušali tursku arhitekticu Melike Altinisik poznatu po projektu televizijskog i radijskog tornja u Istanbulu i hrvatski arhitektonski studio NFO Arhitekti. Panelu se priključio sarajevski arhitekta Kenan Vatrenjak iz studija Filter te je panel bio fokusiran na diskusiju o različitim pristupima arhitekturi i budućnosti arhitekture s obzirom na utjecaj pandemije.

  • Prvo nedjeljno predavanje je otvorio Konstantin Budarin iz ruskog istraživačkog projekta 'Sanatorium Premium', koji su zajedno s Danima arhitekture dio evropske arhitektonske platforme Future Architecture Platform. Izvanrednim predavanjem o arhitektonskoj fotografiji, srbijanski arhitekta Relja Ivanić je nastupio drugi, a odmah nakon njega je uslijedio blok predavanja posvećen Arhitektonskom bijenalu u Veneciji, gdje je publika imala priliku da sazna više o Paviljonu Srbije '8th kilometer', koji je za ovogodišnje izadnje Bijenala dizajnirao arhitektonski kolektiv Moderni iz Beograda te o Paviljonu Italije 'Resilient Communities', koji je predstavio kurator paviljona Alessandro Melis.

  • Za kraj, pubilka je imala priliku da sluša predavanje o knjizi 'Urbane sobe Sarajeva', arhitektica i autorica Nermine Zagore i Dine Šamić, poznate kao osnivačice sarajevskog arhitektonskog studija Firma. Nakon toga je uslijedilo predavanje Bernarda Bostijančića te Ilme i Zejda Kobilice, osnivača arhitektonskog studija Trokut, koji je ove godine osvojio nagradu Collegium Artisticum 2021 Grand Prix.

  • Publika je imala priliku da upozna i čuje predavanje Karla Lennona iz Grohe grupacije koja je već šest godina zaredom generalni sponzor Dana arhitekture", potcrtala je Krvavac.

Ciljevi Dana arhitekture: Koliko struka utječe na vlast

Također je napomenula da žele doprinijeti edukaciji i informisanju lokalnih zajednica o arhitekturi i urbanizmu.

"Osim primarnog fokusa na aktuelne teme u arhitekturi i urbanizmu u protekle dvije pandemijske godine, cilj nam je bio da ponovo okupimo arhitekte, urbaniste, studente, lokalnu zajednicu te različite aktere, simpatizere i entuzijaste iz arhitektonske zajednice da bismo nastavili dijalog i diskusiju o novim drugačijim pristupima arhitekturi, posebno u Sarajevu. Dani arhitekture već 14 godina uspješno postavljaju nove i veće standarde za promišljanje arhitekture, a naš primarni fokus je uvijek bio na edukaciji i informisanju naših lokalnih zajednica", ukazala je.

Pitali smo je koliko ovakvi događaji utječu na vlast prilikom urbanističkog planiranja u glavnom gradu, za koji mnogi smatraju da je vrlo loše - dopiru li poruke struke do donositelja odluka.

"Dani arhitekture Sarajevo jeste višegodišnji projekt udruženja građana LIFT - prostorne inicijative, koji se razvio u regionalno poznatu platformu za promišljanje arhitekture, urbanizma i dizajna. Vjerujemo da su dijalog, diskusija i kvalitetna razmjena informacija i znanja baza za daljnji razvoj. Okupljanjem lokalnih i internacionalnih stručnjaka kroz Dane arhitekture doprinosimo neformalnoj edukaciji budućih generacija arhitekata, koji će kroz svoj daljnji rad i razvoj doprinjeti i kvalitetnijim idejama i realizacijama vezanim za arhitekturu, urbanizam i planiranje našeg grada te samim tim stvoriti uslove za bolju budućnost svih građana Sarajeva i Bosne i Hercegovine", smatra Krvavac.

"Platforma koja može mijenjati zajednicu"

U završnici razgovora pitali smo je šta se želi postići Danima arhitekture.

"Nama je cilj da se arhitektonski diskurs dešava, ne samo jednom godišnje i ne samo onda kada se adresiraju problemi. Vjerujemo da se dosta izazova na koje nailazimo kao struka i društvo može prevazići razgovorom i diskusijom, razmjenom znanja i povezivanjem. Sada nakon 14 godina znamo da i Hrvatska i Srbija i Turska i Čile i Velika Britanija i sva ostala društva imaju slične izazove, jer nakon 14 godina više od 40 zemalja i više od 250 predavača imamo izvanrednu bazu podataka iz koje izvlačimo nova rješenja i znanja", ocijenila je.

Krvavac je poručila da su Dani arhitekture, kako je navela, više od događaja koji se dešava jednom godišnje - Dani arhitekture su platforma iz koje se direktno može mijenjati zajednica.