{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Žigosane i iskorištene: Svodnici "svojim" djevojkama tetoviraju znak robova

1.9.2015. u 18:52
17
49
Žigosane i iskorištene: Svodnici "svojim" djevojkama tetoviraju znak robova
17
Američki CNN je intervjuisao djevojku po imenu Adriana (17), koja je bila žrtva trgovine ljudima i koristili su je za prostituciju. Na njenim se prsima nalazi tetovaža dva velika boldirana slova, inicijali njenog svodnika, koju je dobila sa 14 godina i za koju kaže kako je njena "rana iz rata".
"To je način na koji svodnik pokazuje drugim svodnicima da je ta djevojka njegovo vlasništvo“, pojašnjava narednik Ron Fisher iz policijske stanice u Los Angelesu, koji je dosad imao priliku susresti se sa brojnim sličnim slučajevima maloljetnih djevojaka koje su bile iskorištavane kao seksualno roblje.

Pored inicijala, svodnici "svojim" djevojkama tetoviraju znak dolara, vreću sa novcem, ili pak poruke poput "Je*i se, plati mi". Svoja imena često tetoviraju djevojkama na bedra, inicijale na vrat, grudi, pa čak i lice, a na članke ruku bar kodove, baš poput proizvoda u trgovini.

Ova praksa nije ništa novo. Oduvijek se koristila kao način "obilježavanja" robova i vlasništva. Vratila se u drugačijoj formi, no sa stravičnom svrhom.

Foto: CNN/screenshot
Foto: CNN/screenshot


Dječija advokatkinja Lois Lee pojašnjava da mlade djevojke nisu u stanju to gledati na takav način, bar ne na početku. Već 30 godina ona vodi organizaciju pod nazivom "Children of the Night" koja pruža podršku, utočište i edukaciju djevojkama koje su korištene kao seksualno roblje.

"One to posmatraju drugačije, vide to kao dokaz da pripadaju nekome, što je za njih izuzetno važno. Neko me je prisvojio, sad pripadam nekome, sad sam dio grupe", pojašnjava Lee.

Ni Adriana nije bila izuzetak.

"Bila sam ponosna na ovu tetovažu. Ona kao da govori – ovdje sam za tebe, neću te nikad napustiti. Obilježila sam svoje tijelo za tebe, riskirala život za tebe, uradit ću sve za tebe", govori Adriana koja je kroz ovakav način života prošla sve – pištolj prislonjen uz glavu, nož na stomaku, silovanje, pljačke i sve ostalo na što se, kako kaže, vremenom i navika jer je to postao sastavni dio njenog života.

Foto: CNN/screenshot
Foto: CNN/screenshot


Ona je imala četiri svodnika, a počela je sa svega 13 godina. Odrasla je sa ocem, a često je bježala od kuće i "odlučila da uzme svoj život u svoje ruke". Na jednoj je zabavi upoznala muškarca koji je obećao veliki novac, skupe stvari i raskošan život. Potom ju je upoznao sa djevojkama koje su živjele na taj način.

"Mislila sam da su fenomenalne, njihov se život činio savršenim. Naučila sam da se seks plaća i da mogu dobiti super nagradu. Bilo je jako zabavno", govori ova djevojka.

Ipak, dodaje kako tad nije razmišljala o posljedicama.

"Ne razmišljaš o silovateljima, ne razmišljaš o ubicama. Samo misliš o tome kako si u stanju sama zaraditi novac za sebe i ne moraš ići u školu, niti slušati nikoga", kaže Adriana koja ne želi da je se smatra žrtvom, budući da je, kako kaže, napravila vlastiti izbor.

Ipak, prema svim standardima kad je u pitanju trgovina ljudima, ona je bila žrtva jer nije bila dovoljno stara da pristane na seks. Iz tog razloga američki zakon maloljetne djevojke upletene u prostituciju tretira isključivo kao žrtve, a ne kao počinioce zločina.

Pored pružanja seksualnih usluga, ove djevojke bivaju prisiljene da se bave i drugim vrstama kriminalnih radnji, kao što je pljačka ili krađa auta. Svodnici djevojkama često nude drogu kako bi ih učinili ovisnima i na taj način mogli lakše manipulisati njima. Često im daju speed, kako bi ih što duže držao budnima.

Adriana je napustila ovaj način života. Sada pokušava dobiti svoju srednjoškolsku diplomu.

"Mislim da nikad zapravo ne možeš pobjeći od ovog načina života jer u tvojoj glavi zauvijek ostaje s tobom. Ako nastaviš živjeti tako, umrijet ćeš. Ili ćeš se ubiti, ili ćeš se navući na drogu ili ćete neko ubiti", kaže ova djevojka.

Foto: CNN/screenshot
Foto: CNN/screenshot


Adriana govori kako ima šest različitih osoba u sebi koje je formirala kako bi lakše preživjela.

"Nemate pojma koliko sam slomljena iznutra. Svaki put kad se malo sastavim, jedan dio mene se ponovo otkine", ispričala je ova mlada djevojka u intervjuu za CNN.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: