SAD
0

Žene u recesiji prolaze bolje od muškaraca

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Žene u ovoj teškoj ekonomskoj situaciji prolaze bolje od muškaraca, iz mnogih razloga. I to u tolikoj mjeri da bi one uskoro mogle i prestići muškarce, i postati većinski spol među uposlenima u Americi.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, do novembra prošle godine, žene su već sačinjavale nešto više od 49 posto radne snage koja je uposlena na radnim mjestima koja nisu bila vezana za poljoprivredu.

New York Times javlja da u trenutnoj ekonomskoj krizi, od svih izgubljenih radnih mjesta, njih čak 82 posto otpada na ona koja su obavljali muškarci, djelomično i zbog toga što su proizvodne grane najgore pogođene krizom, poput auto-industrije i izgradnje kuća, mahom upošljavale muškarce.

No, postoje i drugi razlozi zašto je situacija s radnim mjestima u ovom trenutku puno povoljnija za žene nego li za muškarce. Žene zarađuju manje na sličnim poslovima od muškaraca. To itekako ljuti borce za prava žena, no istovremeno čini žene mnogo privlačnijim potencijalnim poslodavcima, koji smanjuju troškove poslovanja, što je jako važno u recesiji, prenosi Glas Amerike.

Mnoge industrijske grane riješile su se uposlenika na visokim položajima, i onih s dugogodišnjim radnim stažom, većinom muškaraca, tako što su ih poslali u mirovinu.

U nekim predviđanjima, žene su se pokazale superiornima u odnosu na muškarce u određenim situacijama na radnom mjestu.

U svojoj novoj knjizi, "The Female Brand, Using the Female Mindset to Succeed in Business", Catherine Kaputa piše da su žene “predoodređene za poslovni uspjeh”.

One su, dodaje autorica, više intuitivne i suosjećajne od većine muškaraca. Imaju i bolje rezultate na usmenim i pismenim testovima koji mogu biti od ključne važnosti za dobivanje posla i napredak na radnom mjestu.

Razlog tome, nastavlja ona, leži u činjenici da žene znaju bolje saslušati, pitaju bolja pitanja i obraćaju više pažnje na pisanje.

Uz to, prema njenom mišljenju, žene imaju urođenu sposobnost povezivanja i stvaranja timova, ostvaruju i zadržavaju prijateljstva s onima koji će štititi njihove interese na radnom mjestu.

Ako je sve to istina, i ako to pridonosi njihovom preživljavanju na radnim mjestima, to bi predstavljalo radikalnu promjenu od vremena kada su muškarci, sa svojim čvršćim stavovima, u kojima posao dolazi prije svega drugoga, imali prednost nad, kako se vjerovalo, pretjerano emocionalnim ženama u radnom okruženju.