Novo istraživanje
204

Žene koje spavaju pored psa bude se odmornije, svježije i raspoloženije

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Novo istraživanje na kojem je radila grupa naučnica s Canisius koledža u New Yorku pokazalo je da se žene koje spavaju sa svojim psom bude odmornije, svježije i raspoloženije.

"Naše istraživanje pokazalo je da žene imaju kvalitetniji san kada spavaju pored psa, nego pored mačke ili svog partnera", rekla je Christy Hoffman koja je vodila ovu studiju.

U ovom istraživanju o utjecaju kućnih ljubimaca na kvalitet ljudskog sna učestvovalo je skoro 1.000 žena. Hoffman kaže da je ovo istraživanje pokazalo da se obrasci spavanja i periodi sna kod pasa poklapaju s obrascima spavanja i periodima sna kod ljudi.

Rezultati ove studije pokazali su i da psi koji zaspe na krevetu sa svojim vlasnikom ostaju na krevetu cijele noći, dok se mačke tokom noći kreću.

Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock

"Ovo je važno, jer su prethodna istraživanja pokazala da osobe koje se ne bude i ne ustaju tokom noći imaju manju tendenciju da budu pospane tokom dana", rekla je Hoffman.

Osim toga, osobe koje krevet dijele sa svojim psom osjećaju se sigurnije, što je također veoma važno za dobar san.

"Vlasnici znaju da će njihov pas osjetiti opasnost i zaštititi ih u tom slučaju. S druge strane, činjenica je da mačka neće preuzeti tu ulogu", rekla je Hoffman.

Iako su rezultati ove studije pokazali da psi pozitivno utječu na ljudski san, Hoffman ističe da postoji mnogo varijacija među ljudima i njihovim kućnim ljubimcima, koje mogu utjecati na kvalitet sna.

"Naprimjer, pas koji glasno hrče ili zrači toplinom usred ljeta vjerovatno neće poboljšati kvalitet spavanja. S druge strane, neke mačke mogu poboljšati kvalitet vašeg sna", pojasnila je.

Dodala je kako je ovo istraživanje utemeljeno na percepciji pojedinaca o tome kako njihovi kućni ljubimci utječu na njihov san. Vjeruje kako je ovo istraživanje na kojem je potrebno još raditi veoma korisno, jer je dobro imati više informacija o tome kako kućni ljubimci i način na koji spavaju utječu na kvalitet ljudskog sna.