Tri jasna razloga
43

Znate li zašto biste trebali isključivati grijanje tokom noći dok spavate?

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Iako može izgledati sasvim bezopasno da zaboravite isključiti grijanje pred odlazak na spavanje, postoje jasni razlozi zašto biste ga uvijek trebali isključiti tokom noći.
Mnogi ljudi uživaju spavati u toplim prostorijama, no to može dovesti do zdravstvenih problema kao što su gubitak energije te problemi s kožom i kosom. Međutim, to nisu jedini razlozi zašto biste trebali izbjegavati grijanje tokom noći. Uključeno grijanje tokom noći može uzrokovati i plijesan na zidovima.

Stručnjaci iz kompanija BestHeating i Neal & Wolf udružili su se kako bi objasnili zašto trebate izbjegavati spavanje s uključenim grijanjem.

Potrošena energija

Kako biste uštedjeli, najbolje je da isključite centralno grijanje prije nego krenete na spavanje. Stručnjak za tehnologiju grijanja u BestHeatingu Jess Steele je rekao da je najbolji način da se ugrijete noću je da vam radijatori rade nekoliko sati navečer, a zatim postavite tajmer tako da se grijanje uključuje sat prije nego što se planirate probuditi.

Plijesan na zidovima

Stvaranje plijesni na zidovima također je jedan od mogućih problema jer ne samo da šteti domu, plijesan šteti i vašem zdravlju. Grijanje koje je uključeno nakratko, dobra je ideja za sprječavanje rasta plijesni, naročito ujutro, ali uključeno cijelu noć može uzrokovati zadržavanje toplijeg zraka i zadržavanje viška vlage.

Suha, oštećena kosa i koža

Glavna stilistica i edukatorica u Neal & Wolfu Laura Elliott navodi da provođenje više vremena u okruženju s centralnim grijanjem može učiniti više štete nego koristi vašoj kosi. Tokom zime kosa se može isušiti zbog čega izgleda i čini se lomljivijom, a za sve to može biti krivo centralno grijanje.