Vodite računa
9

Znakovi koji ukazuju da gubite mišićnu masu, a ne masti

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nakon što počnete s intenzivnim treninzima koji za cilj imaju gubitak težine, morate voditi računa o tome da li tokom vježbanja gubite salo ili zapravo gubite mišićnu masu, što je izuzetno loš znak.

Gubitak težine je težak i mukotrpan proces. Promjena prehrambenih navika ishrane i uvođenje vježbanja može vam ozbiljno promijeniti životni stil. Vježbačima je obično cilj smanjiti koncentraciju masti u tijelu i povećati mišići, ali ponekad taj plan može krenuti i u suprotnom smjeru i u tom slučaju ćete početi gubiti mišiće umjesto masnoća.

"Izuzetno je loš znak ako počnete gubiti mišiće umjesto masnoća, jer mišići su ključni faktor za pokretanje i funkcioniranje tijela", kaže dr. Gerardo Miranda-Comas.

Portal Health 24 donosi četiri stanja koja su jasan pokazatelj da gubite mišićnu masu, a ne masti.

Iscrpljeni ste

Iz dana u dan osjećate kako sve teže radite vježbe, a u pojedinim momentima razmišljate i da ih preskočite u potpunosti.

"Primijetit ćete da gubite na snazi u teretani. Težina tegova koju ste podizali znatno će se smanjiti ili možda nećete moći da istu težinu podignete određeni broj puta", kaže dr. Spencer Nadolsky.

Osjećate da sporo obavljate svakodnevne aktivnosti

"Neadekvatna ishrana može dovesti do smanjenja mišićne mase, što može dovesti do oštećenja funkcije određenih mišićnih grupa. Ovo je obično uzrokovano nedostatkom energije i mogućim prekomjernim treninzima", kaže dr. Miranda-Comas.

Ne dolazi do gubitka sala

Ako izgubite na težini, a salo se i dalje nalazi na istim mjestima na tijelu, to je vjerovatno znak da gubite mišiće.

Brzo gubite težinu

Iako se mnogi raduju brzom gubitku kilograma, to je loša vijest za vašu muskulaturu iz razloga što u tom slučaju gubite mišiće.

"Gubitak težine zahtijeva dug vremenski period i ogromno strpljenje. To je maraton, a ne sprint. Ljudi bi trebali u prosjeku gubiti jedan kilogram sedmično i ni gram više", ističu stručnjaci.