Tvrdnje stručnjaka
8

Žene s većim grudima imaju veći rizik od raka dojke

Klix.ba
Žene s većim grudima imaju više šansi da obole od raka dojke, tvrde istraživači.

Studija u kojoj je učestvovalo 16.000 žena otkrila je da genetske mutacije povezane sa veličinom grudi reguliraju nivo estrogena u tijelu, koji može potaknuti rast grudi, ali i tumornih stanica.

Žene koje su učestvovale u istraživanju bile su mahom Evropljanke. Naučnici su proučavali njihov genetski kod kroz milione sićušnih DNK mutacija nazvanih pojedinačni nukleotidni polimorfizmi.

Kod žena koje imaju veće grudi, naučnici su od sedam markera mutacija, koje su povezane s rastom grudi, otkrili da su od tih sedam, tri markera povezana i s rakom dojke.

Doktor Nicholas Eriksoon iz američke komanije 23andMe, koja je sprovela istraživanje, kazao je da postoji značjna veza između veličine grudi i raka te dodao da je potrebno mnogo više istraživanja kako bi se donijeli konkretni zaključci.

Veza između veličine grudi i raka dojke postoji kod žena sa bujnim poprsjem bez obzira na dob, genetske predispozicije i na to da li su rađale.

Vodeći autor studije Karin Michels kazao je da ovo otkriće ne znači da žene sa malim grudima ne mogu oboljeti i pozvao je sve pripadnice ljepšeg spola da redovno idu na screening testove.

Vezani članci