{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svaka treća žena se boji otići na pregled dojki

1.10.2012. u 20:25
5
6
Svaka treća žena se boji otići na pregled dojki
5
Svaka treća žena se boji otići na pregled dojki
Trećina žena nikada ne odlazi na preglede grudi, jer se boje šta bi im doktor mogao reći.
Ovo je potvrđeno u istraživanju koje je naručila kompanija Avon, a vodeći istraživač prodesorica Janet Reibstein savjetuje da žene trebaju provjeriti zdravlje svojih grudi, odnosno da trebaju provjeriti imaju li rak jednom mjesečno. Ona sugeriše i to da svaka majka treba pokazati kćerki kako će samu sebe pregledati već u 13. godini.

U istraživanju je inače učestvovalo 2.000 žena. Pripadnicama ljepšeg spola se preporučuje da redovno kontrolišu grudi kako bi preventivno djelovale, odnosno na vrijeme otkrile rak i tako spriječile teže posljedice.

Doktori također sugerišu i to da žene ne trebaju paničiti ukoliko primijete kvržicu na grudima, jer ne mora odmah značiti da je kancerogena. U slučaju sumđe potrebno je što prije posjetiti ljekara.


Istraživanje je pokazalo i to da će jedna od 2.000 žena dobiti rak dojki u dobi do 29 godina, dok je velika mogućnost da će jedna od 22 žene dobiti ovu bolest prije 60 godina starosti.

Istraživači su sugerisali da žene već u ranoj mladosti trebaju steći naviku da samostalno pregledaju grudi kako bi im to kasnije tokom života postala rutina, prenose britanski mediji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: