{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svaka treća žena se boji otići na pregled dojki

1.10.2012. u 20:25
5
6
Svaka treća žena se boji otići na pregled dojki
5
Svaka treća žena se boji otići na pregled dojki
Trećina žena nikada ne odlazi na preglede grudi, jer se boje šta bi im doktor mogao reći.
Ovo je potvrđeno u istraživanju koje je naručila kompanija Avon, a vodeći istraživač prodesorica Janet Reibstein savjetuje da žene trebaju provjeriti zdravlje svojih grudi, odnosno da trebaju provjeriti imaju li rak jednom mjesečno. Ona sugeriše i to da svaka majka treba pokazati kćerki kako će samu sebe pregledati već u 13. godini.

U istraživanju je inače učestvovalo 2.000 žena. Pripadnicama ljepšeg spola se preporučuje da redovno kontrolišu grudi kako bi preventivno djelovale, odnosno na vrijeme otkrile rak i tako spriječile teže posljedice.

Doktori također sugerišu i to da žene ne trebaju paničiti ukoliko primijete kvržicu na grudima, jer ne mora odmah značiti da je kancerogena. U slučaju sumđe potrebno je što prije posjetiti ljekara.


Istraživanje je pokazalo i to da će jedna od 2.000 žena dobiti rak dojki u dobi do 29 godina, dok je velika mogućnost da će jedna od 22 žene dobiti ovu bolest prije 60 godina starosti.

Istraživači su sugerisali da žene već u ranoj mladosti trebaju steći naviku da samostalno pregledaju grudi kako bi im to kasnije tokom života postala rutina, prenose britanski mediji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jesu li vaša djeca vakcinisana?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: