Istraživanja
0

Žene koje peru intimne dijelove gelovima i sapunima sklonije infekcijama

Klix.ba
Žene koje koriste gelove za tuširanje i sapune za pranje intimnih dijelova svoga tijela imaju veći rizik od razvoja spolno prenosivih bolesti, upozoravaju stručnjaci.

Istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji tvrde da sapuni i maziva mogu oštetiti osjetljiva tkiva i povećati mogućnosti kod žena da se zaraze herpesom, klamidijom i HIV-om.

Joelle Brown napominje da korištenjem ovih proizvoda možete povećati rizik od poremećenosti bakterijske ravnoteže i spolno prenosivih infekcija. Istraživanje je također pokazalo da 66 posto žena koristi ova sredstva za održavanje higijene intimnih dijelova tijela. Najčešće korišteni proizvodi su seksualna maziva. Primjera radi, 40 posto žena koje koriste vazelin kao mazivo ima bakterijsku vaginozu, infekciju koja može biti uzrokovana raznim bakterijama.

Također, 44 posto žena koje koriste vaginalna ulja pozitivne su na kandidu. Liječnici ne preporučuju bilo kakvo pranje intimnih dijelova tijela iznutra, jer to može promijeniti ravnotežu bakterija, a od svega žene nemaju nikakve koristi.