|

Žene imaju neograničen broj jajnih ćelija

Žene imaju neograničen broj jajnih ćelija
0
S
Sarajevo-x.com
27.2.2012. u 08:27
4
komentara
0

dijeljenja
Žene imaju neograničen broj jajnih ćelija
Žene bi možda mogle imati dijete i u kasnijem periodu života, jer postoji vjerovatnoća da imaju neograničen broj jajnih ćelija. Iz matičnih ćelija jajnika bi se mogle ponovo kreirati jajne ćelije u laboratoriji, tvrde američki naučnici.
Do sada se vjerovalo da žene imaju određen broj jajnih ćelija, koji se vremenom smanjuje, a da se posljednja jajna ćelija oformi kada žena uđe u period menopauze.

Naučnii tim, koji je vodio doktor Jonathan Tilly iz Opšte bolnice u Massachusettsu, su ustanovili da matične ćelije jajnika sadrže jedinstven protein pod imenom DDX4 koji je kasnije potpomognut laboratorijskim uslovima kreirao novu jajnu ćeliju.

"Otkriće će nam pomoći kod problema neplodnosti žena, a i kod bolesti jajnika. Mislim da čak i vodi do mogućnosti da imamo beskonačan broj jajnih ćelija", rekao je Tilly, prenosi britanski portal Telegraph.

Ukoliko se istraživanje i rezultati ponovo i potvrde, i ustanovi da je ženska reproduktivnost obnovljiva, to će biti jedno od najevćih otkrića u reproduktivnoj biologiji.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...