Novi trend
65

Žene generacije Z praktikuju "slobodno krvarenje", ne žele koristiti uloške niti tampone

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Žene generacije Z, u koju spadaju ljudi rođeni od 1997. do 2012. godine, praktikuju trend zvani "free bleeding", odnosno "slobodno krvarenje". To znači da tokom menstruacije ne koriste uloške niti tampone.

Djevojka Anette, koja je na TikToku poznata pod korisničkim imenom Sacral Secret, navela je da zna da je ovo "lud" izbor, ali da je zdravo i da je na ovaj način uštedjela novac.

Kaže da kada ima menstruaciju ne napušta svoj dom i nosi peškir. Tvrdi da je "slobodno krvarenje" nešto potpuno drugačije te da ono menstruaciju čini "orgazmičnim iskustvom".

@sacralsecret Reply to @champsplease ♬ original sound - Annette

Djevojka Hannah tvrdi da je njena menstruacija postala "lakša" nakon što je počela praktikovati "slobodno krvarenje". Druga cura je dodala da je ranije imala obilnu menstruaciju, a sada joj traje samo dva dana.

Trend je uzrokovao brojne reakcije na društvenim mrežama te se mnogi pitaju je li ovo higijenski.

"Ne osuđujem žene koje ovo rade, ali nikada se ne bih odlučila na ovaj korak", "Bizaran trend", "Je li zaista potrebno da se vraćamo u peto stoljeće?", neki su od komentara.

Ljekarka Amy Carmichael je u razgovoru za New York Post kazala da je zanimljivo čuti da su neke žene izjavile kako im "slobodno krvarenje" pomaže da imaju kraće menstruacije, ali da još uvijek nema dovoljno dokaza koji bi poduprijeli njihove tvrdnje.