Riječ stručnjaka
501

Žene bi trebale izlaziti dva puta sedmično s prijateljicama kako bi poboljšale svoje zdravlje

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Prema istraživanju koje je provela grupa istraživača s Univerziteta na Oxfordu žene bi trebale dva puta sedmično izaći vani s prijateljicama kako bi poboljšale svoje zdravlje.

Robin Dunbar, psiholog i autor istraživanja, rekao je kako je opće zdravlje žene mnogo bolje ukoliko se ona dva puta sedmično sastaje sa svojim prijateljicama na turi piva i trač partiji.

"Kažemo dva puta sedmično, jer je to količina vremena koju najčešće provodimo s prijateljima i porodicom. Takvo druženje važno je za oba spola, jer pozitivno utječe na njihovo emocionalno i fizičko zdravlje", rekao je Dunbar za Huffington Post.

Istraživanje je pokazalo da žene najbolje komuniciraju kroz smijeh, prepričavajući šale i razgovarajući o svojim suparnicama. Sve to ima i zdravstvene prednosti - ubrzava vrijeme oporavka od bolesti, jača njihov imunološki sistem, smanjuje nivo anksioznosti i općenito ih čini boljim osobama.

Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock

Ipak, istraživači su primijetili da samo dvije od pet žena jednom sedmično izlaze vani s prijateljicama, a još manje kada osnuju porodicu. Također, žene u prosjeku posvećuju malo vremena njegovanju prijateljskih odnosa.

Psihologinja Alisa Ruby Bash ističe da redovna ženska druženja povećavaju serotonin i oksitocin i podsjeća da to potvrđuju i studije provedene na Stanfordu i UCLA-i. Također ističe da je što je žena starija održavanje prijateljskih veza važnije.

"Postajemo zaposleniji, imamo sve veću odgovornost, a prijatelji su nam potrebni kako ne bismo bili usamljeni", rekla je Bash.