|

Ženama potrebno više sna jer više koriste mozak

Ženama potrebno više sna jer više koriste mozak
1.168
Klix.ba
27.12.2013. u 17:30
33
komentara
1,1k

dijeljenja
Ženama potrebno više sna jer više koriste mozak
Naučnici sa Univerziteta Duke sproveli su istraživanje koje je pokazalo kako, u poređenju s muškarcima, žene imaju više fizičkih i psihičkih posljedica od nedostatka sna.
Cilj istraživanja bio je procijeniti potrebu za spavanjem kod muškaraca i žena prema njihovoj sposobnosti da izađu na kraj s posljedicama nedostatka sna. Rezultati su pokazali da postoji primjetna razlika u potrebi za snom.

Specijalista za probleme spavanja i vođa studije, Michael Breu, navodi kako su otkrili da su žene, nakon nedovoljnog sna, ujutro bile depresivnije, više neprijateljski raspoložene prema okolini i više ljute nego muškarci.

Takvoj razlici u utjecaju nedostatka sna doprinose mnogi biološki faktori, ali naučnici smatraju kako je glavni razlog raspodjela mentalne energije, koja je različita kod muškaraca i žena.

"Žene jednostavno više koriste mozak od muškaraca i to je razlog zašto im je potrebno i više sna", navodi se u studiji.

Jedna od osnovnih funkcija sna je da omogući mozgu obnavljanje i odmor. Tokom sna, korteks, dio mozga zadužen za razmišljanje, pamćenje, jezik i niz drugih funkcija, na neki način se "odvaja" od osjetila i ulazi u stanje oporavka i obnavljanja.

Što više mozga koristite tokom dana, to veći dio mozga ima potrebu za obnavljanjem i oporavkom tokom noći, a tako i za dužim snom. Žene su sklone multitaskingu, odnosno obavljanju većeg broja zadataka istovremeno, i vrlo su fleksibilne, tako da koriste veći dio mozga nego muškarci. Zbog toga je logični ishod da bi i muškarci, kada bi više koristili mozak tokom dana, trebali više sna.

"Muškarci koji obavljaju vrlo složene poslove, koji uključuju donošenje brojnih važnih odluka i mnogo razmišljanja, možda također trebaju više sna od prosječnih muškaraca, ali još uvijek ne trebaju toliko sna kao žene", tvrde autori studije.
Prijavi grešku


Komentari (33)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...