Zdravlje
1.2k

Ženama potrebno više sna jer više koriste mozak

Klix.ba
Naučnici sa Univerziteta Duke sproveli su istraživanje koje je pokazalo kako, u poređenju s muškarcima, žene imaju više fizičkih i psihičkih posljedica od nedostatka sna.

Cilj istraživanja bio je procijeniti potrebu za spavanjem kod muškaraca i žena prema njihovoj sposobnosti da izađu na kraj s posljedicama nedostatka sna. Rezultati su pokazali da postoji primjetna razlika u potrebi za snom.

Specijalista za probleme spavanja i vođa studije, Michael Breu, navodi kako su otkrili da su žene, nakon nedovoljnog sna, ujutro bile depresivnije, više neprijateljski raspoložene prema okolini i više ljute nego muškarci.

Takvoj razlici u utjecaju nedostatka sna doprinose mnogi biološki faktori, ali naučnici smatraju kako je glavni razlog raspodjela mentalne energije, koja je različita kod muškaraca i žena.

"Žene jednostavno više koriste mozak od muškaraca i to je razlog zašto im je potrebno i više sna", navodi se u studiji.

Jedna od osnovnih funkcija sna je da omogući mozgu obnavljanje i odmor. Tokom sna, korteks, dio mozga zadužen za razmišljanje, pamćenje, jezik i niz drugih funkcija, na neki način se "odvaja" od osjetila i ulazi u stanje oporavka i obnavljanja.

Što više mozga koristite tokom dana, to veći dio mozga ima potrebu za obnavljanjem i oporavkom tokom noći, a tako i za dužim snom. Žene su sklone multitaskingu, odnosno obavljanju većeg broja zadataka istovremeno, i vrlo su fleksibilne, tako da koriste veći dio mozga nego muškarci. Zbog toga je logični ishod da bi i muškarci, kada bi više koristili mozak tokom dana, trebali više sna.

"Muškarci koji obavljaju vrlo složene poslove, koji uključuju donošenje brojnih važnih odluka i mnogo razmišljanja, možda također trebaju više sna od prosječnih muškaraca, ali još uvijek ne trebaju toliko sna kao žene", tvrde autori studije.