|

Žena s presađenom matericom zatrudnjela

Žena s presađenom matericom zatrudnjela
23
Klix.ba
12.4.2013. u 21:00
0
komentara
23

dijeljenja
Žena s presađenom matericom zatrudnjela Derya Sert
Derya Sert, žena kojoj je presađena materica, uspješno je zatrudnjela, objavili su ljekari sa Akadeniz univerziteta u Antaliji gdje je urađena transplantacija.
Embrion je prebačen u Sertinu matericu nakon transplantacije i operacija je bila uspješna, što je Sert učinilo prvom ženom koja je zatrudnjela ovom metodom.

Medicinski tim sastavljen od osam turskih ljekara uspješno je presadio matericu od umrle žene u Sertu, koja nije mogla zatrudnjeti. Otkako je dobila novu matericu, Sert je imala redovne menstrualne cikluse.

Beba će biti porođena carskim rezom nakon čega će materica biti izvađena kako ne bi došlo do daljnjih komplikacija jer postoji mogućnost da tijelo odbaci organ, javlja AFP.

Transplantacije materice su novina u medicini. Prva operacija ovakve vrste uspješno je izvedena u Turskoj 2011. godine, a nakon Deryae dvije Šveđanke su također dobile materice.

Jedna od 5.000 žena na svijetu rodi se bez materice. Iako to ne predstavlja zdravstveni rizik, sprečava ženu da zatrudni i dobije dijete.

Uspješna transplantacija i trudnoća u Turskoj mogla bi otvoriti vrata hiljadama žena koje su neplodne.

Prva ovakva transplantacija urađena je 2002. godine kada je materica presađena ženi iz Saudijske Arabije ali je morala biti uklonjena 99 dana kasnije jer je organizam odbacio.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.