Prvi slučaj u medicini
189

Katarka nakon transplantacije pet organa rodila dijete

Klix.ba
Fatema al Ansari je žena koja je prije šest godina imala transplantaciju pet organa, a nakon toga se desilo pravo čudo. Rodila je djevojčicu u istoj bolnici u kojoj su joj izvršili operacije.

Prije šest godina su joj je transplantirani nova jetra, gušterača, želudac, tanko i debelo crijevo u bolnici u Miamiju 2007. godine. Ova 26-godišnjakinja, koja je 26. februara na svijet donijela kćerku carskim rezom, kaže da je nakon svega presretna.

Na konferenciji za medije u Jackson Memorialu se predstavila javnosti te govorila o svojim iskustvima, prenosi Sky.com.

Ovoj državljanki Katara prije šest godina je dijagnosticirana mezenterična tromboza, što ju je dovelo na rub života, organi su joj zatajili i činilo se da joj nema spasa.

"Teško mi je izraziti emocije. Ovo je najbolji osjećaj na svijetu", kazala je novopečena majka dok je u rukama držala bebu Alkadi Alhayal.

Fatema i njen suprug Halifa Alhayal žive u Kataru i naredne sedmice se namjeravaju vratiti kući.

Sky.com piše da je od 2011. godine urađeno 600 ovakvih transplantacija, ali je Fatema prva žena na svijetu koja je uspjela roditi nakon operacija.

Dr. Shalih Yasin je na konferenciji za medije kazao da je bilo slučajeva u Evropi da žene dobiju bebu nakon transplantacije dva organa, ali ne i pet.

"Pregledali smo svu medicinsku literaturu i prema našim saznanjima ovo je prvi put da je neka žena rodila nakon toliko transplantacija", kaže Yasin.

Njih dvoje su postali roditelji pomoću in vitro oplodnje, a otac bebe ističe da je odluka da dobiju dijete nakon toliko transplantacija koje je imala njegova supruga, bila veoma teška. Međutim, dodaje da su ovim željeli dati nadu i drugima koji su imali transplantaciju.

Liječnici dodaju i to da je mlada majka zdrava i da bi čak mogla pokušati dobiti i drugo dijete.