Zdravlje
13

Želite ostati zdravi i spriječiti razvoj bolesti? Jedite što više voća i povrća

Klix.ba
Konzumiranje puno svježeg voća i povrća, kao i integralnih žitarica, pomaže u sprečavanju razvoja hroničnih bolesti, pokazuju nova istraživanja.

Istraživači na Univerzitetu Adelaide u Australiji ispitali su vezu između ishrane i 11 hroničnih bolesti uključujući anemiju, hipertenziju, dijabetes, artritis, hepatitis, koronarne bolesti srca, astmu, moždani udar, lomove i karcinom.

Utvrđeno je da ljudi koji jedu veće količine voća imaju manje šanse za razvoj bilo kakve hronične bolesti, a visok unos povrća sprečava da ljudi s jednom hroničnom bolesti dobiju drugu.

Studija, koja je objavljena u magazinu Clinical Nutrition, pokazala je da zdraviji ljudi jedu više žitarica kao što su zob, kukuruz, raž, ječam, proso i quinoa.

Ovo je prvi put da su naučnici doveli u vezu lošu ishranu s razvojem hroničnih bolesti, a u istraživanju je učestvovalo 1.000 ljudi čije su prehrambene navike praćene preko pet godina.

Koautor studije, dr. Zumin Shi, rekao je da su ljudi koji u tom periodu nisu dobili nijednu hroničnu bolest jeli najmanje 57 grama voća dnevno.

"Čak i mali unos voća donosi velike prednosti po zdravlje", kazao je Shi.

Također je utvrđeno da su ispitanici koji su jeli više žitarica, osim pšenice i riže, zdraviji.