Kineski stručnjaci
0

Zeleni čaj u manjoj mjeri snižava loš holesterol

FENA
Pijenje zelenog čaja smanjuje nivo tzv. lošeg holesterola, a nivo tzv. dobrog holesterola ostavlja nepromijenjenim, poručuju kineski stručnjaci s Medicinskog fakulteta u Pekingu.

To je možda jedan od razloga što se ovaj čaj dovodi u vezi s manjim rizikom od srčanih bolesti, prenijela je novinska agencija Reuters.

Pekinški tim je analizirao rezultate 14 istraživanja tokom kojih su učesnici redovno konzumirali zeleni čaj ili ekstrakt tog čaja tokom tri nedelje do tri mjeseca.

Ovaj čaj je u prosjeku smanjivao nivo lošeg - LDL holesterola (holesterola niske gustine) za 2,2 mg/dL (miligrama po decilitru krvi), odnosno za nešto ispod dva posto.

To je prilično malo smanjenje pa se zeleni čaj ne bi mogao preporučiti kao zamjena za dokazane medikamente kojima se snižava holesterol, napomenuo je Nejtan Vong, rukovodilac Programa za prevenciju srčanih bolesti pri Univerzitetu Kalifornije, američke savezne države.

Smatra se da zeleni čaj snižava loš holesterol zahvaljujući tome što sadrži katehine - sastojke koji smanjuju apsorpciju holesterola u crijevima.

U posljednje vrijeme neki stručnjaci postavljaju i pitanje mogućih neželjenih posljedica znatnijeg konzumiranja zelenog čaja.

Prijavljeno je, na primjer, više desetina slučajeva oštećenja jetre zbog pretjeranog pijenja dotične vrste čaja.

Osim toga, zeleni čaj može da smanji i efikasnost nekih medikamenata.

Vong, međutim, ističe da manje količine ovog čaja mogu da predstavljaju "korisnu komponentu ishrane dobre za srce" jer efekti pijenja zelenog čaja daleko premašuju smanjenje nivoa lošeg holesterola.

Zeleni čaj se, naime, dovodi u vezu i s manjim rizikom obolijevanja od nekih vrsta raka, kao i manjim rizikom od smrtnog ishoda kod zapaljenja pluća.