Promo
36

Zdravstveni savjet: Šta morate znati ukoliko uzimate vitamin D

Da li patite od nedostatka vitamina D3? Ako ste poput većine Evropljana odgovor je da, naročito ako bolujete od osteoporoze, bolesti srca, dijabetesa ili karcinoma.

U ekspertskom intervjuu, prim. mr. sci. dr Vera Aksentić, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, konsultant u Zavodu "Dr Miroslav Zotović" odgovorila je na pitanja o tome zbog čega se preporučuje dodatni unos vitamina D3 i da li je bezbjedno uzimati ga na duže staze.

Zašto je vitamin D važan? Vitamin D je važan za opšte zdravlje našeg organizma, a prije svega za zdravlje kostiju. Nedostatak vitamina D povećava rizik od nastanka osteoporoze i preloma, posebno kod starijih osoba sklonim padovima zbog gubitka mišićne mase, loše koordinacije i ravnoteže. Sve je više dokaza da je nedostatak vitamina D povezan i sa mnogim drugim oboljenjima, kardiovaskularnim, neurološkim, endokrinim, respiratornim, kao i nekim oblicima karcinoma.

Zbog čega sve više ljudi ima nedostatak vitamin D3? Savremeni način života onemogućava nam da stvorimo dovoljno vitamina D. Najviše vitamina D se stvara u koži dejstvom sunčeve svjetlosti (80-90%). Sve više vremena provodimo u zatvorenim prostorima i ne izlažemo se dovoljno suncu, pa ne čudi podatak da je nedostatak vitamina D epidemijskih razmjera u našem društvu, posebno izražen u jesen i zimskom periodu. Nedostatak vitamina D široko je rasprostranjen i prisutan je kod 30-50% opšte populacije.

Čini se da naši roditelji nisu imali problem sa nedostatkom ovog vitamina. Zašto je to tako? Najmanje vitamina D imamo u periodu od oktobra do kraja marta. Čak i ako obezbijedimo dovoljno vitamina D3 tokom sunčanih mjeseci to ne može da osigura dovoljne količine vitamina D tokom zimskih i ranih proljetnih mjeseci.

Značajno je napomenuti da je kod starijih osoba stvaranje vitamina D u koži smanjeno, a starije osobe se inače manje kreću i više vremena provode u zatvorenom prostoru. Svakako i opravdani strah od karcinoma kože doprinosi nedovoljnom stvaranju vitamina D. Upotreba krema i sa najmanjim zaštitinim faktorom (npr. SF6) i odjeće koja štiti od sunca onemogućavaju stvaranje vitamina D i njegovu zaštitnu ulogu za naše kosti.

Kako spriječiti nedostatak vitamina D? U nedostatku vitamina D suplementi vitamina D3 su neophodni u obezbjeđivanju optimalnog nivoa vitamina D u organizmu, za prevenciju osteoporoze, u terapijskom protokolu za liječenje osteoporoze, kao i smanjenju rizika od nastanka preloma.

Dugo se smatralo da je vitamin D3 dovoljan za smanjenje rizika od nastanka osteoporoze i preloma. Međutim, najnovija istraživanja govore suprotno.

Za stvaranje čvrste kosti neophodni su minerali, najvažniji je kalcijum. Apsorpciju kalcijuma iz hrane i ugradnju u kosti pomaže vitamin D. Za taj proces je neophodan vitamin K2, i ukoliko on nedostaje, kalcijum se ne ugrađuje u kosti, već se taloži u mekim tkivima, u zidovima krvnih sudova, bubrezima i hrskavici zglobova.

Posljedice su dvostruke: kosti postaju porozne, sklone prelomima, a krvni sudovi gube elastičnost, zglobovi propadaju. Brojna klinička ispitivanja su potvrdila da vitamin K2 doprinosi smanjenju gubitka koštane mase. Prikupljeni dokazi iz sedam japanskih ispitivanja pokazuju da dodatak vitamina K2 doprinosi smanjenju preloma kičmenih pršljenova za čak 60%.

Dr Aksentić dodaje: "Kada uzmete vitamin D3, vaše tijelo stvara više određenih proteina, koji nose kalcijum i imaju mnogo potencijalnih zdravstvenih koristi, ali bez vitamina K2 koji je neophodan za aktiviranje tih proteina izostaje njihov pozitivan učinak na zdravlje kostiju.

Preporučujem Herbiko® K2D3®, prirodni preparat koji sadrži najoptimalniju formu vitamina K2 i ima visoku resorpciju. Herbiko® K2D3® sadrži snažnu kombinaciju koja doprinosi smanjenju rizika od osteoporoze i preloma.

Poruka za kraj: Čuvajte zdravlje vaših kostiju. Ne dozvolite da se desi osteoporotični prelom. Unaprijedite kvalitet života. Ne gubite vrijeme ukoliko patite od nedostatka ovih vitamina, zaštitite svoje kosti, one će vam uloženo višestruko vratiti.