Zdravlje
3

Zbog greške ljekara dnevno umre ili dodatno oboli 250 pacijenata u Engleskoj

Klix.ba
Greške koje naprave radnici u medicinskim ustanovama krive su za smrt ili značajno oštećenje 250 pacijenata dnevno, kažu statistički podaci Velike Britanije.

U samo šest mjeseci napravljeno 45.476 grešaka s ozbiljnim posljedicama, među kojima su pogrešne dijagnoze te pogrešne terapije s lijekovima. Zbog tih grešaka preminulo je 1.958 osoba, a 43.518 pretrpjelo je ozbiljnu štetu po zdravlje.

Zdravstvene ustanove Engleske napravile su 725.314 većih ili manjih grešaka u periodu od aprila do septembra prošle godine. Službenici su kazali da se stanje u njihovom zdravstvenom sistemu nije pogoršalo već su radnici postali iskreniji kada su u pitanju greške u radu. No vođe kampanja za bolji zdravstveni sistem kažu da je broj sigurno veći jer mnogi ljekari ili medicinski radnici ne prijavljuju svoje greške.

Od 2010. godine sve bolnice koje pripadaju Javnim zdravstvenim ustanovama Engleske obavezne su prijaviti incidente koji imaju posljedice po pacijenta Komisiji za kvalitetu medicinskih usluga. U incidente spadaju dekubitus, predoziranje lijekovima, pogrešne dijagnoze, operacije pogrešnog organa i presporo liječenje. No, u prošlosti porodice ni pacijenti nisu krivično gonili ljekare niti osoblje.

"Nevjerovatno je koliko grešaka se dešava. Veliki broj eksperata vjeruje da se značajan broj ne prijavljuje, tako da su tačne brojke vjerovatno mnogo gore", rekao je Peter Walsh iz udruženja Akcija protiv medicinskih nesreća.

Sekretar zdravstva Engleske Jeremy Hunt najavio je u martu poboljšanje sigurnost u bolnicama i izrazio nadu da će se time sačuvati 6.000 života u sljedeće tri godine.