Zdravlje
32

Zašto se vremenom debljamo i kako to spriječiti?

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Čim uđemo u četrdesete kilogrami se počinju "lijepiti". Glavnim krivcem za ovaj fenomen smatramo metabolizam koji se nakon 30. godine usporava.

Ipak, postoje i dobre vijesti: iako se metabolizam zaista usporava godinama, dobitak na težini zapravo nema nikakve veze sa usporenim metabolizmom. Umjesto toga, stvari su prilično jednostavne: kako starimo, postajemo sve manje fizički aktivni.

Iako ovo može zvučati depresivno, zapravo su u pitanju dobre vijesti, budući da u ovom slučaju imamo kontrolu u vlastitim rukama.

Metabolička rata zapravo određuje koliko energije potrošimo kada ne radimo "ništa", tj. u trenutku dok mirujemo. Na nju utječe mnoštvo faktora, uključujući visinu, spol, gene koje smo dobili od naših roditelja... i to se ne može promijeniti, bez obzira na sve.

Iako se mnogo govori o "ubrzavanju metabolizma", zapravo je malo stvari kojima je to moguće postići. Dok jedemo određenu hranu poput ljutih papričica ili pijemo napitke kao što su crna kafa i zeleni čaj, može se činiti kako ubrzavamo metabolizam. Međutim, ovaj se slučaj zasniva na fenomenu termičkog efekta hrane, što znači da unošenjem određenih namirnica sagorijevamo malu količinu kalorija.

Stručnjaci navode kako je jedan od razloga debljanja i činjenica da vremenom prestanemo obraćati pažnju na to šta i koliko jedemo, tako da vježbanje svakako treba kombinovati s pravilnom prehranom za najbolje rezultate.

No, taj je broj, s obzirom na količinu kalorija koju unesemo tokom dana, ipak zanemariv, piše Business Insider.

Stručnjaci preporučuju da, umjesto traženja magičnog rješenja, poradite na fizičkoj aktivnosti, te kako je to jedini način na koji možete ostati u formi i spriječiti efekte "usporavanja metabolizma".