Zdravlje
63

Zašto "bušenje kašike" nije rješenje za mršavljenje

Piše: Džemal Gekić
U moru informacija i savjeta za mršavljenje, jedan od onih koji se najčešće pojavljuje je taj da za mršavljenje treba "probušiti kašiku".

Matematika mršanja

Jednostavnom matematikom, pretpostavka je da ako unosite manje kalorija nego što trošite, da ćete mršaviti. Ako vam je cilj da samo izgubite nekoliko kilograma na vagi, onda je to pravi način. Međutim, postoji jedna stvar koja je bitnija od gubljenja kilograma, a to je gubljenje masti, odnosno procenta masti u tijelu.

U samom startu se javlja problem jer gubitak kilograma može biti gubitak masti, ali i gubitak mišića, što predstavlja veliku razliku, jer gubitkom mišića vam se dodatno usporava metabolizam, te ukupni dnevni broj kalorija koje vam trebaju. To odmah kvari matematiku "bušenja kašike" i ona postaje neefikasna.

Pristup "bušenja kašike" može imati puno komplikacija koje ga čine neefikasnim.

Dugi periodi smanjenog unosa hrane značajno usporava metabolizam i mršavljenje i počnu se dešavati promjene na hormonalnom nivou. Između hormona na koje utičete su i hormoni štitne žlijezde, koji, ukoliko se poremete, čine vaše mršavljenje doživotno teškim, a često i neizvodljivim.

Ako se previše "probuši kašika"

U većini slučajeva kada želite smršaviti i želite to brzo (uvijek želite brzo), desi se da smanjite unos hrane u pretjeranoj količini, nakon čega se tijelo brzo adaptira usporavanjem metabolizma i blokadom daljnjeg mršavljenja.

Ovo je logičan odgovor jer stavljate tijelo u stanje gladovanja i palite signal za preživljavanje gdje se tijelo onda bori da napravi i sačuva masne naslage da bi preživjelo stanje gladovanja.

Ako samo "probušite kašiku"

Najčešće se dešava da ljudi samo smanje unos hrane ali ne počnu se baviti fizičkom aktivnošću i to stvara najgoru vrstu problema, a to je da iako uspijete smršaviti, rezultat je nikakav, mlitav, sa ostacima naslaga tamo gdje najmanje želite.

U tom slučaju je najteže ispraviti to što se desi, čak i puno teže nego samo mršavljenje i sve što ste do tada radili.

Fokus treba biti na nečemu drugome

Najveći broj ljudi, posebno kod nas u Bosni i Hercegovini ima veći problem od bušenja kašike, a to je šta se uzima tom kašikom. Ako jedete paste, hljeb uz svaki obrok, slatko po cijeli dan na poslu, u kući, dok se vozite, sjedite po cijeli dan u autu, kancelariji, na kafi, pred TV-om, onda je "bušenje kašike" Vaš najmanji problem.

Kažu jedi isto, samo manje. Stvarno?

Ako sam jeo svaki dan pola hljeba i paštetu za doručak, pola čokolade uz kafu, pizzu za ručak i pola litre soka, dva kolača "kada mi padne šećer" popodne i 10 ćevapa u pola sa lukom za večeru, znači riješenje bi mi bilo četvrtina hljeba i pola paštete, četvrt čokolade, pola pizze i 250 ml soka, jedan kolač i petica u pola somuna?

Prvi fokus bi trebao biti na tome šta jedete tom kašikom, je li to kvalitetna hrana, bez navedenih namirnica? Da li Vam je 90 posto dana u statičnoj pozi? Poradite na tim stvarima ne samo zbog mršavljenja, već i zbog još bitnije stvari, a to je zdravlje. Ubacite neki vid vježbanja što češće u toku sedmice, jer i čak da vježbate šest dana u sedmici po sat vremena to je ugrubo četiri posto Vaše sedmice.

Samo "bušenje kašike" je velika lutrija u kojoj su male šanse da ćete dobiti ono što želite.