|

Zašto bi crno vino moglo biti dobro za vaša crijeva

Zašto bi crno vino moglo biti dobro za vaša crijeva
3
M. A.
31.8.2019. u 07:28
7
komentara
3

dijeljenja
Zašto bi crno vino moglo biti dobro za vaša crijeva Ilustracija: Shutterstock
Crno vino bi moglo biti dobro za crijeva tako što povećava broj različitih vrsta korisnih bakterija koje prirodno žive u digestivnom traktu, tvrde istraživači. Koristi najvjerovatnije dolaze od polifenola, spojeva kojih ima mnogo manje u bijelom vinu, pivu i rakiji, kaže tim King's Collegea iz Londona.
Jedna čaša u svake dvije sedmice bila je dovoljna da bi se vidjela razlika, ali istraživači kažu da ovi nalazi nisu izgovor za prekomjerno konzumiranje ovog alkoholnog pića. Polifenoli se također nalaze i u nekim vrstama voća i povrća.

Polifenoli poput resveratrola, koji se nalazi u koži crnog grožđa, su mikronutrijenti za koje se smatra da imaju korisna svojstva i djeluju kao gorivo za korisne mikrobe koji žive unutar naših crijeva, piše BBC News.

Ljudska crijeva sadrže ogroman broj dobrih bakterija i drugih korisnih mikroorganizama koji nam pomažu da ostanemo zdravi. Sve veći broj istraživanja sugeriraju da nas čak i male promjene u crijevnoj mikroflori mogu učiniti podložnijim bolestima poput sindroma razdražljivih crijeva, srčanim bolestima i pretilosti te da mogu utjecati čak i na raspoloženje i mentalno zdravlje.

Važno je napomenuti da neke dijete, loš način života i neke vrste lijekova koje možemo uzimati mogu uznemiriti ovaj fino uravnoteženi ekosistem crijeva.

Studija objavljena u časopisu Gastroenterology ispitivala je hiljade ljudi koji žive u Velikoj Britaniji, SAD-u i Holandiji. Učesnici, koji su bili uglavnom blizanci, bili su pitani o njihovoj ishrani te koliko i koju vrstu alkohola obično piju. Raznovrsnost dobrih bakterija u crijevima kod osoba koje umjereno piju crno vino bila je veća nego kod onih koji piju neku drugu vrstu vina.

Također, nijedan od učesnika nije bio teški alkoholičar. Istraživači kažu da se prekomjerna konzumacija ne preporučuje i da bi vjerovatno mogla loše utjecati na crijevnu mikrofloru, kao i na opće zdravstveno stanje osobe.

"Ovo je opservacijska studija tako da ne možemo egzaktno dokazati da efekti koji su vidljivo isključivo dolaze od crnog vina. Ukoliko danas morate odabrati jedno alkoholno piće, crno je vino ono koje biste trebali odabrati jer izgleda da ima blagotvoran učinak na vas i vaše mikrobe u crijevima, što zauzvrat može pomoći i u reguliranju vaše težine i smanjenju rizika od srčanih bolesti", rekla je glavna istraživačica Caroline Le Roy.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...