Stručnjaci upozoravaju
0

Zamjenska hormonska terapija povećava rizik od Alzheimerove bolesti

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Opservacijska studija o zamjenskoj hormonskoj terapiji kod gotovo 85.000 žena u postmenopauzi utvrdila je da su one koje su bile na takvoj terapiji imale povećan rizik za dobijanje Alzheimerove bolesti, posebno ako su dugoročno koristili kombinirane hormone.

Naime, žene koje uzimaju hormonsku terapiju imaju od 9 do 18 posto veći rizik od razvoja Alzheimerove bolesti. Rizik je posebno povećan kod žena koje su uzimale hormonsku terapiju više od 10 godina i onih koje su koristile oralnu kombinaciju estrogena-progestagena, a ne samo estrogena, prenosi CNN.

Međutim, autori studije kažu da dobijeni rezultati ne mogu dokazati uzročno-posljedičnu vezu između upotrebe hormona i povećanog rizika od Alzheimerove bolesti.

Stručnjaci za Alzheimerovu bolest koji nisu učestvovali u ovom istraživanju kazali su kako ovaj mali procent ne bi trebao odvratiti žene od propisanog liječenja posebno ako se terapija uzima u kratkom vremenskom razdoblju.

"Iako ova velika studija sugerira da je ženama koje su primile neke oblike hormonske terapije malo češće dijagnosticirana Alzheimerova bolest, ona ipak ne pokazuje da je hormonska terapija odgovorna za taj povećani rizik", rekao je stručnjak za ovu bolest dr. David Reynolds.

Channa Jayasena, pofesorica na Imperial College of London, također smatra da žene ne bi trebalo da prekidaju terapije.

"Čak i ako zamjenska hormonska terapija povećava rizik od Alzheimerove bolesti, potrebno je nekoliko godina liječenja, a učinak je beznačajan. Rezultati ove studije ne bi smjeli mijenjati način na koji je zamjenska hormonska terapija propisana", kaže Jayasena.

Alzheimerova bolest je progresivna bolest mozga karakterizirana gubitkom pamćenja i sposobnosti rasuđivanja, a osoba koja je ima ne može uraditi ni najjednostavnije zadatke. Ova bolest uglavnom napada žene. U Sjedinjenim Američkim Državama gotovo dvije trećine od skoro 6 miliona Amerikanaca koji žive s Alzheimerovom bolešću su žene.