Budite oprezni
7

Zamagljen vid može biti znak ozbiljnih bolesti, jedna od njih je i rak mozga

S.H.P.
Ilustracija: Shuttestock
Ilustracija: Shuttestock
Nagli gubitak oštrine vida može biti upozorenje tijela da organizam treba medicinsku pomoć. Osim uobičajenih problema s vidom, zamagljen pogled može se povezati s težim bolestima kao što su moždani udar i rak mozga, ali može značiti i da ste trudni.

Zamagljen vid može biti znak sljedećih bolesti:

Pretilost

Pretilost je povezana s mnogim bolestima oka, poput katarakte. Pacijentima koji su se naglo udebljali i počeli gubiti vid ljekari obično ustanove da je uzrok njihova pretilost. Pacijenti tada treba da primijene dijetu te im se propisuju lijekovi koji će im pomoći da oporave vid.

Migrena

Jaka migrena također može uzrokovati probleme s vidom i, tačnije, uzrokovati zamagljen vid zajedno sa svjetlosnim bljeskovima, valovitim linijama i mrljama. Ova vrsta migrene naziva se migrena s aurom. Problemi s vidom obično su simptomi koji se javljaju prije nego što vas je migrena pogodila. U tom slučaju, osim lijekova koje je propisao ljekar, pomoći će vam boravak u mirnom i mračnom mjestu.

Reakcija na depresiju, anksioznost ili tugu

Studija provedena u Velikoj Britaniji otkrila je da je među više od 100.000 učesnika koji su imali zamagljen vid velik postotak također patio od problema s mentalnim zdravljem kao što su depresija, anksioznost ili tuga. Prema riječima stručnjaka, tuga, koja je izuzetno jak i bolan osjećaj, može uzrokovati gubitak vida ili zamagljen vid.

Trudnoća

Ovo bi vas moglo iznenaditi, ali trudnoća je također jedan od uzroka zamagljenog vida. Ponekad će majke imati problema s vidom zbog hormonskih promjena.

Tumor mozga

Iako je ovo rijetkost, nažalost je i to moguće. Tumor mozga može uzrokovati, između ostalih simptoma, zamagljen vid i mučninu. Tumor pritišće mozak i taj pritisak može izazvati nekoliko različitih simptoma u nekoliko područja našeg tijela, uključujući i oči.

Psorijaza

Psorijaza je kožna bolest koja može ozbiljno utjecati na naš vid. Osim kožnih simptoma, poput boli, crvenila i iritacije, psorijaza može uzrokovati stanje oka zvano uveitis, a to je upala očiju koja dovodi do zamagljenog vida i osjetljivosti na svjetlost. U tom ćete slučaju uveitis morati liječiti posebno.

Moždani udar

Ako osjetite iznenadno zamagljen vid popraćen jednim ili više simptoma poput vrtoglavice, gubitka ravnoteže, ukočenosti lica i tijela, problema s govorom ili slabosti, pozovite hitnu pomoć jer možda imate moždani udar. Nagle promjene vida jedan su od najčešćih pokazatelja da vas moždani udar može pogoditi.

Visok ili nizak krvni pritisak

Preeklampsija je ozbiljna bolest koja je povezana s vrlo visokim krvnim pritiskom tokom trudnoće. Ljekari bi trebali provjeriti svaku iznenadnu promjenu vida tokom trudnoće.

S druge strane, hipotenzija (nizak krvni pritisak) također može uzrokovati zamagljen vid, vrtoglavicu i mučninu. Ovo stanje je obično bezopasno, a simptomi ne traju više od nekoliko minuta. U tim slučajevima samo lezite ili sjedite, podignite noge u zrak da pomognete protoku krvi kroz vaše tijelo.

Parkinsonova bolest

Parkinsonova bolest je povezana s vašim nervnim sistemom. Na taj način može utjecati i na vaš vid. Počevši od zamagljenog vida, problem se može pogoršati tako što dovodi do djelomičnog ili potpunog gubitka vida.