Majčinstvo na čekanju
2

Za zamrzavanje jajnih ćelija najčešće se odlučuju dobro upućeni parovi i žene koje nisu u braku

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Prije skoro trideset godina ostvarena je prva trudnoća nakon zamrzavanja jajnih ćelija. Savremeni način života donio je povećani broj trudnoća u kasnim tridesetim i nakon četrdesetih godina života.

Žene u svijetu se na odgađanje roditeljstva najčešće odlučuju zbog školovanja, karijere, finansija, ali i nemogućnosti da nađu adekvatnog partnera za ovu ulogu. Zbog toga se sve češće odlučuju na zamrzavanje jajnih ćelija, što je zapravo jedan od oblika čuvanja reproduktivnog potencijala žene.

"Jajnik nema mogućnost obnove rezerve jajnih ćelija. Nažalost, jajne ćelije se samo troše. Godinama se broj jajnih ćelija smanjuje, a samim tim i kvalitet. Ukoliko neka žena iz određenih razloga želi zamrznuti jajne ćelije, najbolje bi bilo da to uradi prije 35. godine. Što prije, to bolje. Ishod oplođenih jajnih ćelija je u direktnoj vezi s njihovim kvalitetom. Što je žena mlađa, kvalitet jajnih ćelija je bolji, a samim tim i proces oplodnje", objasnio nam je prof. dr. Ümit Göktolga.

Moderan stil života i socio-ekonomske potrebe današnjih žena sve više u drugi plan ostavljaju roditeljstvo. Trend zamrzavanja jajnih ćelija u našoj zemlji, nažalost, ne prati trend odgađanja roditeljstva. Na našim prostorima trend zamrzavanja jajnih ćelija je mali te još uvijek ne postoji aktuelna statistika koja bi uporedila fertilitet žena i zamrzavanje jajnih ćelija.

"Odgađanje roditeljstva nastaje kao posljedica neuravnoteženih ekonomskih, socijalnih i političkih zbivanja kod nas i u regionu. Sve veći broj mladih bračnih parova roditeljstvo odgađa kako bi prije svega stvorili ekonomsku i socijalnu stabilnost bračne zajednice. Kako je to nepredvidiv proces, a ishod najčešće bude nepovoljan, roditeljstvo postaje nešto što je tabu tema u bračnim zajednicama. Dobro upućeni parovi ili žene koje nisu u braku se najčešće odlučuju za zamrzavanje jajnih ćelija", objašnjava nam.

Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock

Doktor Göktolga nam je objasnio da je ova metoda zamrzavanja jajnih ćelija, osim za žene koje žele odgoditi roditeljstvo, potreba i onkoloških pacijentica.

"Nažalost, u poznim godinama šanse za trudnoću su manje, prvenstveno zbog slabijeg kvaliteta jajnih ćelija. Ukoliko je žena zaledila jajne ćelije u mlađim godinama, postoji velika vjerovatnoća da će se ostvariti kao majka prvenstveno što će se kroz postupak vantjelesne oplodnje upotrijebiti jajne ćelije koje su dobijene u ranijoj fazi života", kazao nam je Göktolga.

Jajne ćelije vade se u spontanom ciklusu ili uz minimalnu stimulaciju, a zamrzavaju se tehnikom vitrifikacije. Čuvaju se u strogo kontrolisanim laboratorijskim uslovima na temperaturi od -196 stepeni celzija. U cilju sprečavanja stvaranja leda u ćeliji i oko nje koriste se krioprotektanti.

Iako ih je medicinski moguće čuvati veoma dugo, Göktolga napominje da se prema važećem Zakonu o vantjelesnoj oplodnji i čuvanju spolnih ćelija i embrija, jajne ćelije mogu držati zamrznute pet godina.