Ubrzano se radi na testiranju
0

WHO: Novi virus sličan SARS-u se ne širi lako

SRNA
Novi respiratorni virus, iz porodice virusa SARS, ne prenosi se tako lako, saopćili su naučnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Državljanin Katara koji ima 49 godina trenutno se liječi od ovog virusa u Velikoj Britaniji, a prva osoba koja se njime zarazila u Saudijskoj Arabiji je preminula.

WHO je objavila da se virus, kako se čini, ne prenosi tako lako sa čovjeka na čovjeka, prenio je BBC.

Virus SARS, koji se pojavio u Kini 2002. godine, do sada je odnio nekoliko stotina života. SARS i novi virus, koji još nije dobio ime, pripadaju porodici korona virusa. Kod oba pacijenta zaražena novim virusom dogodilo se otkazivanje bubrega.

WHO navodi da će i dalje pažljivo pratiti situaciju, ali da za sada ne preporučuje bilo kakve restrikcije putovanja u Saudijsku Arabiju ili Katar.

U saopćenju se dodaje da ova organizacija blisko sarađuje sa saudijskim vlastima u vrijeme priprema za predstojeći hadž, godišnje hodočašće muslimana u Mekki.

WHO je naglasila da je širom svijeta u toku ubrzan razvoj dijagnostičkih testova za otkrivanje novog virusa.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti saopćio je da inicijalna saznanja pokazuju da je novi virus životinjskog porijekla, ali da se ponaša drugačije od SARS-a.