Obolio muškarac iz Katara
0

Virus sličan uzročniku SARS-a otkriven u Engleskoj

Klix.ba
Zdravstveno tijelo Ujedinjenih naroda saopćilo je kako su kod 49-godišnjeg muškarca iz Katara otkrili prisustvo novog, vrlo opasnog, koronavirusa.

"Ovo je novi virus i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ga sada proučava kako bi spriječila njegovo širenje", navodi se u saopćenju, prenosi The Telegraph.

SARS, teški akutni respiratorni sindrom, 2002. godine se pojavio u Kini i usmrtio 800 osoba širom svijeta prije nego je stavljen pod kontrolu.

Peter Openshaw, direktor Centra za infekcije disajnih puteva na Imperial univerzitetu u Londonu, rekao je da će novi virus izazvati zabrinutiost jer se može otkriti samo putem sofisticiranih tehnika testiranja.

"Za sada trebamo biti veoma oprezni", rekao je Openshaw za Reuters.

Svjetska zdravstvena organizacija je saopćila kako se katarski pacijent javio ljekarima 3. septembra ove godine sa simptomima akutne infekcije disajnih puteva. Četiri dana nakon toga smješten je na intenzivnu njegu u bolnici u Kataru, da bi potom bio prebačen u Veliku Britaniju, gdje mu je potvrđen novi koronavirus.

Naučnici su uporedili genske sekvence virusa kod ovog pacijenta i virusa uzročnika SARS-a te otkrili kako su skoro identični.

"Svaki dokaz da bi se virus mogao prenijeti s čovjeka na čovjeka je dovoljan razlog za brigu, tako da bi trebalo podići nivo uzbune jer postoji mogućnost da nam je stigao novi oblik SARS-a", rekao je Openshaw.

WHO nije preporučila nikakve restrikcije prilikom putovanja, ali će tražiti više infromacija o ovom virusu.