{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vodu s ledom tokom vrućina zamijenite toplim čajem

17.7.2017. u 21:59
22
40
Vodu s ledom tokom vrućina zamijenite toplim čajem
22
Vodu s ledom tokom vrućina zamijenite toplim čajem
Ukoliko ste mislili kako ne postoji bolje osvježenje od čaše vode s ledom tokom velikih vrućina, mišljenje bi vam mogla promijeniti šoljica toplog čaja koji puno brže podstiče varenje i hidrataciju tijela.
Naime, dok se znojimo, naše tijelo se puno više troši nego tokom varenja hrane. Prilikom regulisanja tjelesne temperature dolazi do gubljenja vode i dodatnog zagrijavanja tijela. Kada se rashladimo hladnom vodom, usporavamo varenje i sužavamo krvne sudove, što dovodi i do usporavanja hidratacije.

S druge strane, topla voda ili čaj će povisiti tjelesnu temperaturu što će stimulirati mozak i tijelo na pojačanu proizvodnju znoja. Kako se znoj isparava s površine kože, tako dolazi do djelotvornog rashlađivanja tijela.

Stručnjaci tokom ljeta preporučuju i konzumiranje začinjenih jela sa čili paprikama koje dodatno podstiču znojenje. Hladni napici imaju samo trenutni efekat. Na kratko će vas rashladiti, ali brzo će se vratiti osjećaj vreline u tijelu.

Znojenje je izuzetno važno tokom vrućina jer njime tijelo regulira temperaturu. Ukoliko se ne bismo znojili, došlo bi do velikog povećanja unutarnje temperature tijela, što prouzrokuje oštećenja mozga.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Gdje se informišete o akcijskim cijenama proizvoda?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: