Istraživanje
0

Vodite zdrav život i zaštitite se od najtežih bolesti

Sarajevo-x.com
Novo istraživanje pokazuje da se 40 posto velikog broja različitih karcinoma može spriječiti ukoliko usvojimo zdrave, a riješimo se loših i štetnih navika. Pušenje, nezdrava ishrana, alkohol i gojaznost čine uzroke trećine karcinoma koji se mogu spriječiti.

Studija prema kojoj se skoro 120.000 karcinoma godišnje može spriječiti, bit će sredstvo kojim će se lobirati Britanska vlada da usvoji programe kojima će kontrolisati pušenje, alkohol i gojaznost na državnom nivou. Sve do sada zakon u Velikoj Britaniji oslanjao se na volonterski pristup kojim bi kompanije koje se bave proizvodnjom ili prodajom ovih proizvoda same vodile programe sprečavanja ovisnosti ili gojaznosti.

"Ovo je alarmantan podatak i mi želimo utjecati na Vladu da prekine praksu prema kojoj kompanijama ostavlja da odluče šta će poduzeti povodom ovog problema. One neće ništa poduzeti. Umjesto toga još će i povećati svoju proizvodnju. Vlada mora povećati cijene štetnih proizvoda i smanjiti dostupnost alkohola i cigareta", rekao je predsjednik Royal Collega Richard Thompson, prenosi health.com

Thompson je dodao da, ukoliko se može spriječiti 120.000 karcinoma godišnje, to znači velike uštede u zdravstvenom sistemu i vladinom budžetu pa se nada da će Vlada Velike Britanije, a i ostale vlade u svijetu, donijeti mjere koje će biti efikasne u borbi protiv karcinoma.