"Light" pušači
0

Većina onih koji su prestali pušiti i dalje to čine tajno

Sarajevo-x.com
Više od polovine pušača koji još uvijek zapale nekoliko cigareta svaki dan vjeruju da su ustvari prekinuli tu lošu naviku, pokazalo je ispitivanje.

Oko 51 posto njih ne smatra sebe pušačima iako puše svaki dan. Istraživanje je pokazalo da oko 57 posto "bivših" pušača i dalje konzumira cigarete i da tu naviku kriju od porodice, prijatelja, a najčešće i od partnera.

Istraživanje kaže da ovi ljudi, kada kradom izađu iz kuće da bi zapalili cigaretu, najčešće lažu kako idu do prodavnice, prošetati psa ili da se vide s prijateljima.

Prema mišljenju naučnika, samo jedna cigareta dnevno povećava vjerovatnoću od razvoja koronarnih bolesti srca za 30 posto, piše Daily Mail.

Naučnici iz Osla su čak došli do rezultata koji pokazuju da takozvani "light" pušači, odnosno oni koji dnevno zapale jednu ili dvije cigarete, imaju mnogo veću šansu da obole od raka pluća nego nepušači, iako to možda nije očekivano.

Pored toga, pušenje je i veoma skupa navika. Primjera radi, kako pišu britanski mediji, jedno pakovanje cigareta u toj zemlji košta oko sedam funti, što znači da će građanin te zemlje koji puši samo jednu cigaretu dnevno, ovu svoju lošu naviku platiti 125 funti godišnje.

Oko 80 posto pušača, pokazalo je istraživanje, žele prestati pušiti, a većina ih kaže da puše manje od 2007. godine, bar kada je u pitanju Velika Britanija, odnosno od momenta zabrane pušenja na javnim mjestima i ztvorenim prostorima u toj zemlji.

Ukoliko ste među onima koji se žele riješiti ove loše navike glavni motiv vam treba biti to da ćete tako sačuvati vlastito zdravlje i novac.