|

Šta mladi misle o konzumiranju cigareta

Šta mladi misle o konzumiranju cigareta
0
S
Sarajevo-x.com
28.2.2012. u 12:25
11
komentara
0

dijeljenja
Šta mladi misle o konzumiranju cigareta
Konzumiranje cigareta počinje u ranoj dobi, prosječno u 14. godini. Prema istraživanjima, u našoj zemlji više od 35 posto mladih u dobi od 16 godina redovno konzumira cigarete (3 posto konzumira više od 20 cigareta dnevno).
Do 18 godina 50 posto mladih puši cigarete, a 22 posto smatra da pušenje ne predstavlja veliki rizik. Novo britansko istraživanje je pokazalo da mladi ljudi vjeruju kako izlaganje i reklamiranje cigareta u trgovinama potiče pušenje.

Stručnjaci su ispitali 12 grupa u kojima su bili mladići i djevojke u dobi od 11 do 16 godina, kako bi saznali njihove stavove o raznim mjerama protiv pušenja. Rezultati su pokazali da mnogo djece i mladih reklame za cigarete, koje se mogu vidjeti na prodajnim mjestima, smatra zanimljivim, zabavnim i atraktivnim i vjeruju da te reklame imaju ulogu u poticanju pušenja.

Mnogi sudionici su otkrili da su njihovi roditelji prestali pušiti pred njima i tvrde da je pušenje kod kuće i u autima neprihvatljivo. Mladi ispitanici smatraju da je relativno jednostavno doći do cigareta, budući da prodavači rijetko traže ličnu kartu, a maloljetni pušači uvijek mogu zamoliti i nekog starijeg da im kupi cigarete.

Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...