Zdravlje
0

Voće koje doprinosi zdravlju vaše kože

Klix.ba
Voće se oduvijek smatralo bogatim izvorom vlakana i vitamina. Ono se također koristi i u salonima ljepote, jer ima izuzetno koristan efekt na kožu.

Banana

Banana je veoma hranjiva za kožu jer sadrži vitamine B i C, a također je bogat izvor kalija, koji omekšava, zateže i tonizira kožu. Od njih se može napraviti kaša koja se na lice može nanijeti poput maske.

Jabuke

Jabuke odlično toniziraju kožu i zatežu je, a osim toga i stimulišu cirkulaciju na njenoj površini. Jabuke imaju i antioksidantna svojstva. Kaša od jabuke ili sok se mogu na lice nanositi svakodnevno. Jabukovo sirće je korisno i za kosu, a spečava nastanak peruti.

Papaja

Papaja sadrži enzim papin. Ovo voće je korisno za uklanjanje mrtvih ćelija kože, a može se nanostiti na lice i tijelo. U kombinaciji s papajom se može koristiti i med za pravljenje maske za lice.

Mango

Mango je bogat vitaminima A i C, koji doprinose tonizirajnu i podmlađivanju kože. On usporava nastanak znakova starenja kože i omekšava je. Kaša od manga se nanosi na lice koje ostaje mekano i sjajno. Pogodan je za sve vrste kože.

Narandže

Narandža je poput limuna bogata vitaminom C. Može se koristiti u voćnim maskama. Kora narandže se može skupljati i sušiti na suncu, a potom pretvoriti u puder i dodavati maskama za lice. Ona čisti i osvježava kožu, a narandžin sok se također može dodavati u maske za lice i ruke. Kora narandže i limuna se može trljati po noktima kako bi se ukloniola dekolorizacija. Trljanje kore po koži doprinosi zdravlju kože i zateže je.

Jagode

Jagode su moćni antioksidanti i sprečavaju oštećenja kože nastala oksidacijom, a koja dovode do pojave znakova starosti, poput linija, bora i opuštanja kože. Za pravljenje maske ih je potrebno izgnječiti i nanijeti na lice, a potom nakon 20 minuta ih uklonite i saperite lice.

Trešnje

Trešnje sadrže minerale i vitamine koji hrane kožu. Imaju antiupalne efekte i pomažu u zacjeljivanju kože i smanjuju iritacije. One pomažu i u slučajevima oštećenja kože nastalih pretjeranim izlaganjem UV zrakama.

Nar

Nar ima izvrsna svojstva koja koriste u njezi kože, hidratizira je i djeluje kao snažan antioksidant. Osim toga, on pomaže koži da zadržava vlagu i potiče proces obnavljanja ćelija, dok usporava nastanak znakova starosti. Može se često nanositi na kožu lica.

Lubenica

Lubenica je korisna za suhu kožu. Ona pomaže u zadržavanju vlage i održava kožu hidratiziranom i glatkom.