Potvrdile analize
0

Uzimanje dodataka vitamina D ne sprečava pojavu dijabetesa tipa 2

M.A.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Prema najnovijim pregledima naučnika, izgleda da vitaminski dodaci ne sprečavaju pojavu dijabetesa tipa 2 kod osoba s najvećim rizikom za nastanak ove bolesti.

Neke studije ukazuju da bi niski nivoi vitamina D mogli povećati izglede za razvoj dijabetesa i da bi povećanje nivoa moglo spriječiti njegovu pojavu, ali novi nalazi demantiraju ove tvrdnje.

U novu studiju, koju je finansirao Nacionalni institut za zdravlje (NIH), bilo je uključeno više od 2.400 ljudi u dobi od 30 i više godina širom SAD-a, piše Health24.

Istraživači su nasumično davali polovini njih da uzimaju 4.000 jedinica vitamina D dnevno, a druga polovina je uzimala placebo pilule. Nakon skoro tri godine 24,2 posto onih koji su uzimali vitamin D razvili su dijabetes, kao i 26,7 posto onih koji su uzimali placebo. Ova razlika nije statistički značajna, kažu istraživači.

"Pored veličine studije, jedna od njenih glavnih prednosti je raznolikost učesnika, što nam je omogućilo da ispitamo utjecaj vitamina D na veliki broj različitih ljudi. Kada je studija završila, nismo pronašli značajnu razliku između ove dvije grupe, bez obzira na godine, spol, rasu ili etničku pripadnost", rekao je glavni autor Anastassios Pittas.

Izveštaj je objavljen u časopisu New England Journal of Medicine kako bi se poklopio s njegovim predstavljanjem na sastanku Američkog udruženja za dijabetes u San Franciscu.