Obratite pažnju
41

Utječu na imunološki sistem i mentalno zdravlje: Šest znakova koji ukazuju na bolest crijeva

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Probavni sistem je nevjerovatno složen sistem sastavljen od brojnih mikroorganizama. Stoga je važno paziti na simptome nezdravih crijeva, kako bi na vrijeme reagovali i što prije riješili zdravstveni problem.
Iako su neki od tih mikroorganizama štetni, većina ih je korisna za ljudsko zdravlje. Postoji ih čak 500 različitih vrsta, a izravno utječu na naše raspoloženje, imunološki sistem i mentalno zdravlje. Postoji čak i veza između njih i stanja kože, raka i autoimunih poremećaja.

Želučane tegobe

Disfunkcija crijevnih bakterija naziva se disbioza i može uzrokovati nepravilnu probavu ili eliminaciju hrane. Disbioza može uzrokovati zatvor, nelagodu, oticanje trbuha, plinove i osjećaj nadutosti. Plinovi i osjećaj nadutosti pokazatelj su da se ne proizvodi dovoljno želučane kiseline pa hrana fermentira u želucu. Za neke ljude disbioza može dovesti do razvoja sindroma iritabilnog crijeva (IBS) ili raka debelog crijeva.

Intolerancija na hranu

Disbioza također može uzrokovati alergije na hranu i intoleranciju na hranu. Oni se razlikuju od trovanja hranom, gdje visok sadržaj bakterija ili virusa u hrani uzrokuje da tijelo izbaci opasnu hranu. Kod alergije na hranu osoba pokazuje sve vrste reakcija kada konzumira određenu vrstu hrane. S druge strane, kod intolerancije na hranu, tijelo osobe nije u stanju pravilno probaviti određenu hranu, što uzrokuje ranije spomenuta stanja kao što su plinovi, zatvor, nadutost i slično.

Želja za šećerom

Crijevne bakterije luče proteine koji su po prirodi slični leptinu i grelinu koji su hormoni koji reguliraju glad. Ove bakterije utječu na raspoloženje i želju za hranom. Dakle, ako stalno jedete zdravu hranu, hranite dobre bakterije koje se na njima razvijaju, pa ste s vremenom sve skloniji jesti zdravu hranu.

Nagle promjene težine, loš zadah, nedostatak vitamina

Crijevne bakterije utječu na način na koji se hranjive tvari iz hrane apsorbiraju, šećer se apsorbira i masti pohranjuju. Ova tri parametra imaju izravnu vezu s težinom. Ako osoba gubi na težini bez razloga, mogla bi patiti od stanja crijevnih bakterija koje se naziva prekomjerni rast bakterija u tankom crijevu (SIBO).

Loš zadah uzrokovan je bakterijama koje se nalaze u desnima, između zuba i jezika. Međutim, promjene u crijevnim bakterijama mogu ukazivati na bolesti bubrega i loše kontrolirani dijabetes, a oboje uzrokuje loš zadah.

Unatoč zdravoj prehrani, neki ljudi pokazuju nedostatak vitamina, a razlog za to je neravnoteža u crijevnim bakterijama. Za nedostatak magnezija, vitamina B7, B12, D i K krive su crijevne bakterije.

Alergije

Oštećena crijeva uzrokovana nezdravom prehranom mogu uzrokovati alergije na hranu i gubitak proteina. To može uzrokovati stanja kože poput ekcema, rozaceje, akni, osipa i psorijaze. Recenzija istraživanja objavljena u časopisu Frontiers in Microbiology otkrila je da neuravnotežene crijevne bakterije mogu uzrokovati sve tri vrste alergija: kožne alergije, alergije na hranu i respiratorne alergije.

Autoimuna stanja

Zdrava crijeva neophodna su za dobar imunitet jer se gotovo 70 posto imunološkog sistema nalazi u crijevima. Kada su crijeva neuravnotežena, to uzrokuje niz stanja kao što su upale i autoimuni poremećaji.

Neke od crijevnih bakterija stvaraju toksine koji uzrokuju upalu i pokreću neka od gore navedenih stanja poput osjetljivosti na inzulin, ekcema, bolova u trbuhu, zatvora, sindroma iritabilnog crijeva i migrenskih glavobolja.