{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ustajanje noću smanjuje produktivnost na poslu

18.3.2013. u 14:48
0
9
Ustajanje noću smanjuje produktivnost na poslu
0
Ustajanje noću smanjuje produktivnost na poslu
Ljudi koji tokom noći ustaju kako bi otišli u toalet manje su produktivni od onih koji prespavaju cijelu noć, tvrdi se u novoj studiji.
Nokturija, stanje kada se osoba budi jednom ili više puta tokom noći kako bi urinirala, vodi ka značajnom gubitku produktivnosti u poslu, navodi se u studiji predstavljenioj na Kongresu Evropske asocijacije urologa u Milanu.

Istraživači su pregledali 261 ženu i 385 muškaraca s tim simptomom te su ispitali njihovu standardnu poslovnu produktivnost i aktivnost.

Otkrili su kako nokturia reducira poslovnu produktivnost za 24 posto, što je mnogo više u odnosu na gubitak produktivnosti osoba sa astmom ili hroničnom opstruktivnom plućnom bolesti.

"Nokturija je problem koji pogađa oko trećinu odraslih, ali često se shvata manje ozbiljno od drugih hroničnih stanja u smislu utjecaja na kvalitet života. Ovi podaci pokazuju da nokturija negativno utječe na san i dnevne aktivnosti, te da utječe na poslovnu produktivnost poput drugih hroničnih stanja. Pacijenti s nokturijom bi trebali tražiti sprecifične tretmane za svoje oslabljeno stanje", rekao je profesor urologije Philip Van Kerrebroeck sa Univerziteta Maastricht u Holandiji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: