Zdravlje
19

Manjak sna smanjuje količinu sperme za trećinu

Klix.ba
Problemi sa spavanjem mogu drastično smanjiti plodnost mladih muškaraca, upozorava studija.

Količina spreme muškaraca koji ne spavaju dovoljno je smanjena i imaju smanjene testise.

Ovo istraživanje je prvo koje je istražilo povezanost između nedostatka sna i plodnosti muškaraca.

Istraživanja o spermi koja su se provodila posljednjih nekoliko godina odnosila su se na bojazan da je muška plodnost ugrožena lošim dijetama i stilom života, pa čak i hemikalijama koje se nalaze u okolišu. No, studija koju je uradio Univerzitet Southern Denmark sugerira da moderne navike spavanja također mogu biti uzrok neplodnosti.

Naučnici su istražili blizu 1.000 muškaraca u njihovim ranim tinejdžerskim i 20-im godinama, koji su se kasnije priključili vojsci.

Postavljana su im pitanjima koliko često su loše spavali te da li su imali poteškoća zaspati ponovo nakon što se probude tokom noći.

Oni koji su otišli u penziju ranije budili su se tokom noći i utvrđeno je da je količina njihove sperme smanjena za 25 posto u odnosu na one koji nisu imali problema sa snom.

Testovi su pokazali da su njihovi testisi znatno umanjeni.

"Problemi sa spavanjem povećali su se u industrijskom svijetu tokom posljednjih decenija, kada su se i pojavili problemi s kvalitetom sperme. Rezultati su vrlo značajni za javno zdravlje", navodi se u studiji. Naučnici su dodali kako nije utvrđeno zbog čega nedostatak sna utječe na nivo spreme.

Pretpostavlja se da muškarci koji spavaju manje žive nezdravim životom: imaju više kilograma, piju više alkohola i često su pušači. Postoji mogućnost da problemi sa snom utječu na nivo testosterona.

Eksperti ističu kako je za odmor idealno spavati između sedam i osam sati noću.