{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uprkos rizicima odobrene tablete protiv gojaznosti

S
Sarajevo-x.com
24.2.2012. u 12:35
0
3
Uprkos rizicima odobrene tablete protiv gojaznosti
0
Uprkos rizicima odobrene tablete protiv gojaznosti
Američka agencija za hranu i lijekove je odobrila nove tablete protiv gojaznosti, Qnexa, uprkos zdravstvenim rizicima. U kliničkom testiranju kojim su obuhvaćene 4.323 osobe, učesnici su izgubili u prosjeku deset posto ukupne tjelesne težine koristeći ove tablete.
Međutim, prije dvije godine je obavljeno istraživanje prema kojem je lijek Qnexa uzrokovao neka od srčanih problema ispitanicima koji su ga koristili.

Američka agencija za hranu i lijekove ipak je odobrila lijek na osnovu obećanja. Naime, kompanija Vivus Inc., koja proizvodi Qnexu, je obećala da će paziti na pacijente koji budu pili ove tablete i sarađivati sa njima, kako bi izbjegli zdravstvene probleme.

Također su obećali da će samo nekolicini registrovanih kompanija dozvoliti distribuciju lijeka.

"Znat ćemo kome je lijek propisan i ko je dostavljač. Poduzimamo sve da neželjene efekte svedemo na minimum i pažljivo ćemo posmatrati naše pacijente", rekla je direktorica Vivusa, Barbara Troupin, obraćajući se Američkoj agenciji za hranu i lijekove, prenosi agencija Associated Press.

Qnexa funkcioniše po principu suzbijanja apetita i osjećaja gladi, kao i povećanja osjećaja sitosti. Do sada je samo jednom lijeku protiv gojaznosti odobrena legalna prodaja. To je Xenical koji sprečava apsorpciju masnoća. Inače, u Sjedinjenim Američkim Državama se dvije trećine ljudi smatra gojaznim ili na ivici gojaznost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: