Na tržištu za 5 do 7 godina
0

Testiraju se tablete za mršavljenje od kojih vam neće biti muka

Sarajevo-x.com
Tableta za mršavljenje od koje vam neće biti muka je u procesu razvoja, a na tržištu bi se mogla pojaviti za pet do sedam godina, javlja Daily Mail.

Tableta djeluje tako što "gasi" apetit pomoću hormona koji se prirodno stvaraju u želucu kada je pun. Naučnici tvrde da je ovo prva tableta koja pomaže pri "skidanju" neželjenih kilograma i to bez neželjenih efekata.

Uprkos sve većem broju gojaznih osoba, još uvijek je teško proizvesti efikasan lijek. Jedan od njih je Xenical, koji sprečava apsorpciju masti, ali ima i sporedne efekte, kao što je nervoza želuca, dok su dva druga lijeka povučena s tržišta jer su uzrokovala ozbiljne psihičke probleme.

No, novi lijek nazvan OAP-189 je mnogo jednostavniji i sigurniji. Njegov izumitelj, profesor Stephen Bloom, vodeći ekspert u istraživanju gojaznosti na koledžu Imperial u Londonu, rekao je da lijek funkcioniše tako što oponaša hormon oksintomodulin koji tijelo stvara kada je uneseno dovoljno hrane.

Nivo ovog hormona se povećava i kod ljudi kojim je urađen bajpas želuca. Hirurški zahvati su učinkoviti, ali nose rizik. Profesor Bloom je želio dobiti lijek koji će pomoći pri mršavljenju kako bi se izbjegla operacija.

"Mislim da možemo oponašati gubitak težine postignut bajpasom želuca, ako koristimo terapije hormonima koji se stvaraju u želucu. Ukoliko eliminišete osjećaj gladi, hrana nije privlačna", rekao je profesor Bloom.

Profesor je davao tri doze hormona dnevno gojaznim volonterima koji su za četiri sedmice izgubili prosječno 2,2 kg tjelesne mase. Lijek je nazvao OAP-189, a moguće ga je uzimati dnevno ili sedmično.

Lijek je kupio farmaceutski gigant Pfizer, a sada se vrše testiranja na ljudima. Na tržištu bi trebao biti za pet do sedam godina.