Loše navike
0

Upotreba marihuane jedan od uzroka jutarnje mučnine kod trudnica

Klix.ba
Vjerovali ili ne, u pojedinim dijelovima svijeta postoje žene koje tokom trudnoće koriste marihuanu, a zbog toga se češće susreću s jutarnjom mučninom.

Trudnice s blagom ili teškom jutarnjom mučninom znatno su više upotrebljavale marihuanu tokom trudnoće, nego žene bez ovih simptoma, stoji u najnovijoj studiji objavljenoj ranije ovog mjeseca.

Istraživanje žena u Californiji otkrilo je da sve više trudnica koristi marihuanu, ali one koje su imale tešku mučninu i povraćanje u prvom tromjesečju četiri su puta više koristile ovaj opijat od onih koje nisu imale jutarnje mučnine i povraćanja.

Istraživanje koje je uzelo u razmatranje više od 220.000 trudnoća u vremenskom rasponu od 2009. do 2016. godine pokazalo je da je u prvom tromjesečju ukupna upotreba marihuane iznosila 5,3 posto. Taj broj je porastao za 11,3 posto kod trudnica s teškom mučninom i povraćanjem, dok je samo osam posto žena s blagom mučninom i povraćanjem koristilo marihuanu u trudnoći.

Američki koledž akušerki i ginekologa (ACOG) naglašava da žene ne bi trebale koristiti marihuanu ako planiraju trudnoću i dojenje. Ranije studije pokazuju da marihuana, bez obzira na to da li se puši ili konzumira na drugi način, može poremetiti normalan razvoj mozga kod fetusa, što kasnije može dovesti do poremećaja pažnje i problema u ponašanju kod djece. Dim marihuane sadrži opasne hemikalije, dok su jela na bazi kanabisa, kojih je sve više u marketima, isto tako veliki problem.

Ženama koje su potvrdile da su uzimale marihuanu analiziran je urin u osmoj sedmici trudnoće, piše Web MD.