Zdravlje
0

Umjereno konzumiranje alkohola čuva srce

SRNA
Jedno alkoholno piće na dan može da doprinese zaštiti od srčanih oboljenja, pokazuju rezultati istraživanja koje je trajalo 30 godina.

Studija, objavljena u "Britanskom medicinskom žurnalu", ukazuje na smanjenje srčanih oboljenja za 14 do 25 odsto kod osoba koje umjereno konzumiraju alkohol, u poređenju sa licima koje ga nikada ne piju.

Kanadski istraživači su u odvojenom istraživanju pokazali da alkohol može da reguliše i nivo holesterola. Naučnici sa Univerziteta u Kalgariju ispitali su rezultate 84 različita istraživanja sprovedena od 1980. do 2009. godine.

Stručnjaci, ipak, upozoravaju da ovo ne treba da bude razlog da neko počne da pije alkohol, pošto isti rezultati mogu da se postignu upražnjavanjem fizičkih aktivnosti i zdravom ishranom, prenosi BBC.

Jedna alkoholna jedinica, jednaka količini od oko pola litre piva, sadrži osam grama čistog alkohola.

Istraživanje je pokazalo da je rizik od smrti manji kod osoba koje konzumiranju manje količine alkohola, od 2,5 grama do 14,9 grama dnevno, u poređenju sa ljudima koji ga nikada ne piju.

Naučnici upozoravaju da beneficije po zdravlje postoje samo u slučaju umjerenog konzumiranja alkohola, dok se štetni efekti značajno povećavaju ukoliko se pretjeruje sa pićem.
"Prekomjerno konzumiranje alkohola ne donosi nikakvu zaštitu i može da izazove visok krvni pritisak, moždani udar, neke oblike raka i štetu na srcu", izjavila je Keti Ros iz britanske Fondacije za liječenje bolesti srca.